fbpx
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

HRVATI SU I ‘KRALJICU’ USPJELI UPROPASTITI! ‘Već od svibnja je nema na policama’: Strašne vijesti iz domaće proizvodnje

Autor: Ivana Jurišić

Hrvatsko voćarstvo prolazi kroz svoju najdublju krizu ikad, a čini se da će Hrvati upropastiti i kraljicu voća – jabuku. Dok statistički podaci govore kako je iz godine u godinu sve viša hektara pod voćem, stvarnost je posve drugačije. Ako se nešto hitno ne napravi, Hrvatska bi mogla ostati bez svog voća, a posebna je ugrožena voćka u kojoj je Hrvatska prije nekoliko godina bila samodostatna, a sada je moramo uvoziti.

Na sve ovo već godinama upozorava i predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

“Godinama su Hrvatskoj bile dominantna sorte jabuka i mandarina, da bi se situacija u posljednjih nekoliko godina dramatično promijenila. Tako je jabuka sa 7-8 tisuća hektara u intenzivnoj proizvodnji spala na samo dvije tisuće. Dok smo nekad bili izvoznici ove voćke, u zadnjih godinu dvije mi jabuku već nakon travnja i svibnja uvozimo”, kaže Markota.


Bolja organoleptička svojstva hrvatske jabuke

Na pitanje kako je moguće da je voćarstvo u problemima, ako statistički podaci pokazuju kako iz godine u godinu imamo sve više nasada voćki, odgovara kako je problem negdje drugdje.

“Raste proizvodnja neintenzivnih kultura oraha i lijeske koje ljudi sade jer nisu radno intenzivne. I onda vam ljudi posade orah, povuku poticaje jer opet ti poticaji nisu vezani za proizvodnju i onda na papiru izgleda kao da imamo voća, ali zapravo nemamo. Problem su ti poticaji koji nisu vezani za proizvodnju, nego se samo gleda jesi li posadio”, smatra Markota i dodaje kako je jabuka izuzetno ugrožena vrsta jer se sve manje ljudi bavi proizvodnjom jabuka zato jer je ona sve manje dohodovna.

“To ne znači da ćemo mi ostati bez hrvatske jabuke, ali je problem što smo bili izvoznici, a zadnjih godinu dvije smo uvoznici”, objašnjava.

Kaže kako trenutačno na skladištima imamo oko 3, 4 tisuća toma hrvatske jabuke, ali već oko svibnja početi ćemo jesti onu iz uvoza.

“Neću reći da je slavonska jabuka toliko bolja od austrijske ili poljske jabuke. Jabuka je jabuka”, kaže Markota i dodaje kako je hrvatska jabuka u nekim svojim organoleptičkim svojstvima ipak bolja.

Uskoro novi logistički centri

“Nekoliko je razloga. Nije prošla tako dugi put da bi došla u Hrvatsku, mi smo malo južnije nego Poljaci, pa ima malo više suhe tvari, te je slađa je i ukusnija.  Poznavatelj kada uzme jednu i drugu sortu po ukusu će primijetiti razliku”, ističe.




Jedan od razloga zašto je bolje kupiti hrvatsku jabuku, smatra Markota, je regulativa.

“Hrvatska jabuka prolazi stroge kontrole, osobito ona koja ima certifikat Dokazana kvaliteta koji daje Ministarstvo poljoprivrede, a gdje se jabuka prati od početka proizvodnje pa sve dok dođe na policu u trgovini. Što se tiče jabuke koja dolazi iz inozemstva, ti nisi nikad siguran koje je kontrole ona prošla, jer se kontrolira metodom uzoraka”.

Markota otkriva kako će i našim kupcima od sljedeće godine biti lakše jer će uz pomoć aplikacije na mobitelu moći vidjeti odakle je jabuka koju žele kupiti.




“Hrvatska vlada je započela s izgradnjom logističkih centara za voće i povrće. Ja se nadam da će sljedeće godine prvi centri biti u funkciji i tada će kupci prislanjanjem aplikacije telefona u trgovini moći provjeriti s koje je parcele ta jabuka i moći će odabrati hrvatsku umjesto inozemne jabuke”, zaključuje Markota.

 

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.