Foto: Unsplash

Hrvati šokirani onim što su otkrili u Švicarskoj: ‘Ovo mi u Hrvatskoj radimo puno bolje’

Autor: Ivana Jurišić

Švicarska je od 1. siječnja ove godine uvela ograničenje na broj hrvatskih radnika koji mogu ući u tu zemlju. Vlada se u ograničavanju broja hrvatskih radnika pozvala na ‘zaštitnu klauzulu‘ zbog navodno prevelikog broja zainteresiranih godinu ranije.

Ipak, usprkos tome, svake godine veliki broj Hrvata uputi se prema zemlji meda i mlijeka gdje je standard puno veći nego u Hrvatskoj. Kada se vide podaci Švicarskog saveznog ureda za statistiku o plaći, jasno je i zašto brojni Hrvati biraju tu zemlju za preseljenje. Naime, brojke pokazuju da je godišnja prosječna bruto plaća u Švicarskoj 79.980 CHF (84.497 EUR), što je 6.665 CHF (7.041 EUR) mjesečno.


Nema odbijanja poreza

Hrvati koji tek dođu u Hrvatsku često se iznenade kada vide da radnici u toj zemlji dobivaju na kraju mjeseca bruto, a ne neto plaću. U toj zemlji nema odbijanja poreza, a radnici na kraju godine sami plaćaju porez države.

I kod plaćanja poreza postoje razlike ovisno o tome koju vizu imate. Hrvati koji su tek došli u Švicarsku, prvo dobiju B vizu i njima se porez odbija na mjesečnom nivou. Oni koji imaju stalni boravak, C vizu, plaćaju na kraju godine ili obiteljski porez.

Foto: Unsplash

Mirela je u Švicarsku došla prije četiri godine i kaže da se navikla na novi način dobivanja plaće.

“Treba biti discipliniran i paziti kako na kraju godine ne biste bili u minusu. U Švicarskoj ne plaća svatko isti porez. Iznos ovisi o tome jeste li u braku ili samac, imate li djecu, rade li oba bračna partnera ili samo jedan”, kaže priznajući da joj je usprkos navici hrvatski sistem draži.

“Mislim da je to jedna od stvari u kojoj smo bolji od Švicaraca, manje komplikacija”, dodaje.

Što se tiče Hrvata koji razmišljaju o preseljenju u Švicarsku, kažu kako ih ovaj način poreza ipak ne bi spriječio da odu iz Hrvatske.

“Puno mi je draži hrvatski sistem gdje se ja ne moram sama brinuti o plaćanju poreza, ali ako bi mi plaća bila ista navikla bih se brzo i na švicarski sistem. Ipak, draže mi je kod nas gdje ja ne moram razmišljati koliko novaca moram ostaviti za porez i gdje se netko drugi brine o tome umjesto mene”, govori nam Dunja koja već neko vrijeme razmišlja da se preseli.
“Trebaju se prije posložiti neke privatne stvari i onda pakiram kofere”, kaže.

‘Uvijek bih izabrao Švicarsku’

S njom se slaže i Lovre čija su dva prijatelja prije godinu dana otišla u Švicarsku i rade u jednom hotelu, a sada o sličnom potezu razmišlja i on.

Omiljena delicija brojnih Hrvata košta kao dijamant: Kilogram je 30 eura, a bit će i više

“Iako je Hrvatska u mnogo čemu kaska za Švicarskom, čini mi se da smo u ovome ipak bolji od Švicaraca. Ja puno više volim da znam na čemu sam, nego da moram štedjeti cijelu godinu da bi platio neki tamo porez”, kaže Lovre ističući kako mu to ipak nije razlog zbog kojeg ne bi otišao.
“U Hrvatskoj bih ostao samo zbog prijatelja i obitelji, zbog plaće i uvjeta života uvijek bih izabrao Švicarsku”, zaključuje Lovre.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.