Foto: Boris Kovacev / CROPIX/Ilustracija

Hrvati se moraju pripremiti na crne prognoze: Gubimo naše ljude, trebamo sve više stranih radnika

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Hrvati su kao nacija sve stariji, a predviđanja oko naše budućnosti nisu blistava.

Procjenjuje se da ćemo u idućih dvadesetak godina morati uvesti gotovo pola milijuna stranih radnika, a promjene na našem tržištu rada i svakodnevici već su itekako vidljive.

Poslodavci su zabrinuti, radne snage svakim danom sve više nedostaje.

“To je problem ne samo Hrvatske, nego i cijele Europe iako je kod nas izrazito naglašen pogotovo zadnjih deset godina. Gubimo naše radnike, naše ljude, manjak radne snage je svuda prisutan i trenutno Hrvatskoj nedostaje oko 200 tisuća radnika u apsolutno svim sektorima”, istaknuo je Marko Jurčić, direktor za politike EU-a i međunarodne poslove u HUP-u.

Od nedovoljnog broja radnika još je veći problem nedostatak kvalificiranih radnika. Direktorica brodogradilišta “Viktor Lenac”, Sandra Uzelac, rekla je da ne vide rješenje u uvozu strane radne snage jer je u posljednje vrijeme manje kvalitetna od domaće.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX/ilustracija

Hrvatska se mora pripremiti

Hrvatska se mora pripremiti sociološki, ekonomski i politički jer će demografska i radna slika stanovništva u skoroj budućnosti izgledati bitno drukčije od ove koju imamo danas.

“Inače neće biti rasta ekonomskog, rast će BDP per capita zbog pada populacije ali moramo imati ekonomski rast ili ga bar zadržati na razinama na kojima jesmo, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.
ČISTAČICA APARTMANA I BUDUĆA DOKTORICA OTKRILA SVE! ‘Ma kakvih 20 eura po satu. Ovoliko plaćaju škrti vlasnici vila, a još očekuju da im i bazen očistite’

Do kraja stoljeća jedva dva milijuna Hrvata, ostalo strani radnici?

Prema procjenama, do kraja stoljeća bit će jedva dva milijuna Hrvata, ostali će biti strani radnici kojih će biti sve više zbog odljeva domaće radne snage.
“Hrvatskoj zbog nepovoljnih demografskih trendova i velikog iseljavanja stvarno trebaju strani radnici, nama nedostaje veliki broj radnika pogotovo u zdravstvu, graditeljstvu i turizmu”, rekao je Predrag Bejaković, nezavisni analitičar.

Umirovljenici će u budućnosti sve više ovisiti o radnom stanovništvu, što smanjuje produktivnost i povećava pritisak na javni proračun, te su jedini izlaz strani radnici kojih je već sada u Hrvatskoj oko 100 tisuća.

I BOGATIM NIJEMCIMA HRVATSKA JE PRESKUPA? Jasno rekli što misle o nama, radije će u Egipat nego na Jadran

“To je jedan trend na koji se moramo naviknuti i koji nije loš i koji u biti pokazuje rast gospodarstva i zaposlenosti uz ono što je dugoročni trend, a to je demografska depopulacija”, rekao je guverner HNB-a.

Drugi trend je da sve više umirovljenika radi, trenutačno više od trideset tisuća, i očekivanja su da će broj zaposlenih umirovljenika rasti sve dok strani radnici potpuno ne preuzmu primat, piše HRT.

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.