Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX/Ilustracija

HRVATI RAZOČARANI, DOBILI STARE I ZGUŽVANE EURE! Ovo je izašlo iz bankomata, pitaju se gdje su ‘hrvatske’ euronovčanice

Autor: Dnevno.hr

Dio građana razočarao se što je prilikom podizanja eura na bankomatu, bankomat izbacio staru ‘zgužvanu’ novčanicu eura, izrađenu još pred dvadeset godina, jer su očekivali novu hrvatsku euronovčanicu.

No, radi se u tome da hrvatske euronovčanice ne postoje, piše Novi list.

Hrvatska je u Hrvatskoj kovnici novca iskovala hrvatske eurokovanice, s već poznatim nacionalnim obilježjima, na ‘svoje’ eurokovanice ima pravo svaka zemlja članica, pa je tako i Hrvatska u tom dijelu pridonijela optjecaju novca u eurozoni.

No, i ranije iskovane kovanice eura, koje su već odavno platežno sredstvo u eurozoni, jednakopravno postaju i platežno sredstvo kod nas, ‘ravnopravne’ nacionalnim kovanicama.

Posuđene novčanice

O hrvatskim euronovčanicama nikad nije bilo riječi. Novčanice eura su uvijek iste, one koje je izdavala i izdaje Europska središnja banka, na njima je potpis isključivo guvernera ECB-a.

Te su novčanice bile u optjecaju i prije nego je Hrvatska ušla u eurozonu, a barem se naši građani znaju služiti eurima, odnosno nisu im strani.

Sada su te novčanice naše, mi smo ih zapravo ‘uvezli’ i koristimo kao svoj novac, pri čemu se ne tiskaju kod nas, niti su one ikako nacionalno obilježene. To vrijedi i za druge zemlje-članice, ne samo za nas.




Iz HNB-a su potvrdili da su ‘u optjecaju na nivou čitavog europodručja koje obuhvaća 24 zemlje (20 zemalja članica Europske unije plus Andora, Monako, San Marino i Vatikan) iste novčanice eura i to dvije jednakovrijedne serije’.

“Dakle ‘hrvatskih’ ili primjerice ‘njemačkih’ euronovčanica nema, odnosno iste se euronovčanice upotrebljavaju na cijelom europodručju”, potvrdio je HNB.

Prva serija euronovčanica, napominju dalje, sastoji se od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva serija Europa, ima iste apoene osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i nadalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.




Bez obzira na seriju svaki apoen euronovčanice vizualno je prepoznatljiv po dominantnoj boji i arhitektonskom motivu. Na svakoj novčanici potpis je prvog predsjednika Europske središnje banke Willema F. Duisenberga, drugog predsjednika ESB‑a Jean‑Claudea Tricheta, trećeg predsjednika ESB‑a Marija Draghija ili sadašnje predsjednice ESB‑a Christine Lagarde.

Ravnopravne kovanice

Zajednička strana kovanica prikazuje Europsku uniju ili Europu i simbolizira jedinstvo EU-a. Eurokovanice svih država mogu se upotrebljavati na cijelom europodručju.

Eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, iskovane su u Hrvatskoj kovnici novca, a sastoje se od osam različitih apoena: 1 cent, 2 centa, 5, 10, 20 i 50 centa te 1 euro i 2 eura.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.