HRVATI RADIJE NOVAC DAJU TAJKUNIMA NEGO DRŽAVI: SuperSport kladionica zarađuje preko 15 PUTA više od Hrvatske lutrije i ostalih kladionica!

Autor: Nikica Gović

Sadržaj koje kladionice nude su gotovo identični. Građani se klade na rezultat nekog sportskog događaja i tu nema nekih pogodnosti po kojoj se jedna kladionica razlikuje od druge. Kako kladionice HL-a pune državni proračun, a ostale gotovo isključivo džepove vlasnika, neobično je da su građani spremniji novac dati pojedincu poput vlasnika najvećeg lanca kladionica u RH Danku Ćoriću, a ne za vrtiće, škole, ceste...

Hrvati vole kladionice i može ih se naći gotovo koliko i kafića. Iako se ta brojka često mijenja, procjenjuje se kladionice u Hrvatskoj imaju po oko 400 tisuća uplatitelja dnevno, te da je među njima jedna četvrtina ovisnika o kocki. Iako je teško procijeniti i kojih su profila i kakvih primanja tih 100 tisuća ovisnika, činjenica je da su svi kockari na gubitku jer inače kladionice ne bi postojale. No treba postaviti i pitanje kome sve novac građana ide?

Neki kladionice plivaju u novcu, druge kladionice su na rubu propasti!

Nakon istraživanja godišnjih izvještaja svih tvrtki koje nude usluge kladionice, došli smo do zaključka da postoji veliki nesrazmjer između toga tko drži koliki “dio kolača” drži koja kladionica. Primjerice, apsolutni rekorder tržišta igara na sreću je SuperSport kladionica koja je, prema podacima za 2014. godinu ostvarila dobit od rekordnih 302.8 milijuna kuna. S takvom zaradom SuperSportu ne može se približiti ni jedna druga kladionica u Hrvatskoj.

Usporedbe radi, Hrvatska lutrija koja također nudi usluge sportske kladionice je prošle godine imala je dobit od tek 16.3 milijuna kuna nakon oporezivanja,a sveobuhvatna dobit nakon poreza na dohodak bila je jedva veća od 13.5 milijuna kuna. Kako je riječ o državnoj kladionici i Hrvatskoj lutriji, zapravo je zabrinjavajuće da jedna državna tvrtka nije “lider” na tom tržištu, ali o tome nešto poslije.

Kladionice HL-a pune državni proračun, a ostale pune džepove vlasnika!

Činjenica je da ni druge kladionice ne prolaze ništa bolje od Hrvatske lutrije. Tvrtka Hattrick d.o.o koja u svom sklopu ima dva lanca kladionica(Hattrick i Prva sportska kladionica), prema podacima za prošlu godinu, nakon oporezivanja zaradile su svega malo više od 40 milijuna kuna. Najgori rezultat imale su kladionice Germanije s gubitkom oko 19.4 milijuna kuna te kladionice Favorita s gubitkom od oko 16.9 milijuna kuna u 2014. No opet se vraćamo da na temu Hrvatske lutrije koja je, uspoređujući se s vodećima na tržištu, ostvarila jako loš rezultat.

Teško je vjerovati da građani RH zaboravljaju kako je Hrvatska lutrija državna tvrtka, a sav prihod HL-a je zapravo prihod državnog proračuna. Na kraju krajeva, sadržaj koje kladionice nude su gotovo identični. Građani se klade na rezultat nekog sportskog događaja i tu nema nekih pogodnosti po kojoj se jedna kladionica značajno razlikuje od druge. Kako kladionice HL-a pune državni proračun, a ostale gotovo isključivo džepove vlasnika, neobično je da su građani spremniji novac dati pojedincu poput vlasnika najvećeg lanca kladionica u RH Danku Ćoriću, a ne za vrtiće, škole, ceste…




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.