Foto: AP Photo/Martin Meissner/Unsplash

Hrvati pronašli novi unosni dodatni posao: Na ovome se okreću se deseci tisuća eura

Autor: Dnevno.hr

Još od vremena Dubrovačke Republike u Malostonskom zaljevu se uzgajaju školjke. Trenutno je ondje 70 školjkara, koji održavaju svoj posao, iako je težak. Razlog je jasan – kamenice i dagnje se dobro prodaju i po dobroj cijeni.

Posao se radi od jutra do večeri. S izlaskom sunca, školjkari se pripremaju za isplovljavanje do svojih uzgajališta. Neka od tih uzgajališta nalaze se u Brijesti, u neposrednoj blizini Pelješkog mosta. Neki uzgajivači imaju svoje tajne zanata zbog kojih zarađuju više.

“Dagnje su rasle s kamenicama, tamo gdje su izvorno vezane kamenice. I pošto su bile prilično rijetke – narasle su i preko konzumne veličine. To nam je dobro došlo pa ćemo i to iskoristiti za prodaju. Kad ih nasađujete teško uspijete postići takvu veličinu. Što su rjeđe nasađene – brže rastu, veće su i kvalitetnije”, objasnio je za HRT školjkar Zdravko Lazić.

Foto: Ilustracija: Tonci Plazibat / CROPIX

Proda se skoro sve

U Brijesti živi četrdesetak stanovnika. Većina obitelji se bave maslinarstvom i vinogradarstvom, a uzgoj školjki bio je dopunski posao. No, u posljednjih tridesetak godina neke su se obitelji preorijentirale na školjkarstvo, jer je unosnije.

Većina školjkara članovi su udruge Stonskih školjkara. Nju vodi Marija Radić, unuka Luke Maškarića koji je 1927. godine pokrenuo uzgajalište u uvali Bistrini kod Malog Stona. Ova vrijedna tradicija danas je postala unosan biznis. Samo prošle godine, školjkari su proizveli 1,2 milijuna kamenica i 500 tona dagnji. Oko 80 posto proizvodnje ide u ugostiteljstvo, ponajprije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zatim u Istri pa i u Crnoj Gori.

Svi školjkari prodaju uglavnom sve što su proizveli. Kamenice se prodaju na komad, a dagnje na kilogram. Za jednu kamenicu se “na malo” može dobiti jedan euro, a za kilogram dagnji oko dva eura. S obzirom na proizvodnju, zarada školjkara je lani bila oko 2,2 milijuna eura. Ako to podijelimo s brojem školjkara, a pritom zanemarimo koliko je tko proizveo, svaki školjkar je zaradio 31.428,57 eura.

Školjke na buzaru: Hrana dostojna kraljeva
Specijalitet i afrodizijak

“Ima posla cijelu godinu. Ljeti se prodaje, na jesen treba priprema za lijepljenje kamenica. Treba nabijati mlađ mušula, a kad dođe četvrti, peti mjesec, treba mušulu prerađivati da bude za tržište”, otkrio je tajne zanata Cvjetko Matković, jedan od većih uzgajivača, čija obitelj školjke plasira restoranima, hotelima i ribarnicama.

Školjke se najbolje prodaju u sezoni koja kreće od Uskrsa te se uz kraću stanku intenzivira od svibnja. Brojni gurmani tvrde da su kamenice i dagnje pravi specijalitet. Neki čak idu toliko daleko da tvrde kako se radi o afrodizijaku. To znaju i orade, koje često rade veliku štetu uzgajivačima. Srećom, država je ovdje uskočila u pomoć.
“Podnosili smo unazad tri godine zahtjeve za državne potpore zbog štete na uzgajalištima dagnji i prije tri mjeseca krenula je isplata. Stvarno su izašli u susret i to će ipak ublažiti teškoće uzgajivačima”, naglasila je Marija Radić iz udruge Stonskih školjkara.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.