AP Photo/Martin Meissner/Guliver

Hrvati, pripremite se: Sprema se promjena zbog koje biste mogli požaliti

Autor: Dnevno.hr

Dok najveće europsko gospodarstvo trese najveća kriza u posljednjih nekoliko desetljeća, u Njemačkoj se sve češće može čuti nezadovoljstvo zbog socijalne naknade građanskog dohotka – Bürgergelda. U posljednje vrijeme sve je više priča o njemačkim građanima koji su dali otkaz jer im se zbog velikodušnih socijalnih naknada uopće ne isplati raditi. U zemlji koja muku muči s nedostatkom radne snage, to počinje biti ozbiljan problem.

Situacija je toliko ozbiljna da je čak i ministar rada Hubertus Heil (SPD) upozorio zaposlenike da ne odustaju od posla zbog primanja socijalne naknade, piše Fenix magazin.


Foto: Pixabay

“Netko tko je dovoljno glup da samovoljno poželi otkaz zbog građanskog doplatka neće dobiti nikakvu naknadu. Bit će mu blokiran pristup građanskom doplatku”, rekao je Heil.

Doplatak bi mogao biti manji 30 posto

Iz Njemačke se najavljuje da građanski doplatak, koji trenutno iznosi 502 eura za samce, više neće biti bezuvjetni temeljni prihod, nego će ljudi morati biti u potrebi kako bi ga dobili.

“Ako ne surađujete, vaš bi građanski doplatak mogao biti manji i do 30 posto”, objavljeno je.

Sljedeće godine bi građanski doplatak, nasljednik Hartza IV, mogao porasti za više od dvanaest posto, što je rezultat visoke inflacije u toj zemlji.

Foto: Guliver/Ilustracija

“Rad se mora isplatiti i zato se mora povećati i minimalna plaća i povećati broj kolektivnih ugovora.

Ministar rada nije jedini koji smatra da je potrebno ukinuti građanski doplatak.

“Želimo ukinuti građanski doplatak u ovom obliku”, rekao je političar Carsten Linnemann za njemačke medije dodajući da svatko ima izbor hoće li ili neće raditi, ali to ne znači da može očekivati da će javnost plaćati njegove životne troškove.
Linnemann dodaje da socijalnu pomoć zaslužuju oni koji ne mogu raditi, te poziva na “više poticaja za zapošljavanje”.

Teško izvediva inicijativa

Najavljuje se da će ubuduće svi oni koji mogu raditi i primaju socijalnu pomoć morati najkasnije nakon šest mjeseci zaposliti ili raditi u neprofitnoj organizaciji.

“Dugujemo to svima onima koji svaki dan idu na posao i time drugima omogućavaju socijalna davanja države”, dodao je Linnemann.

Iako mnogi pozdravljaju ovu inicijativu, ravnatelj Instituta za njemačku ekonomiju (IW) smatra da je ona teško izvediva.

Gazda ne uspijeva iseliti podstanara iz pakla. Odvjetnik objašnjava: ‘Sve se lako moglo izbjeći’
“Zahtjev za obveznim zaposlenjem za primatelje građanskog doplatka je u teoriji ispravan. Međutim, postojat će brojni problemi s provedbom, uključujući zamjenu redovitih poslova neprofitnim radom”, objasnio je dodajući da je važno da se preuzimanje redovnih poslova s ​​punim radnim vremenom učini privlačnijim višim naknadama.

U Njemačkoj samac trenutačno prima iznos naknade od 502 eura. Od 1. siječnja naknada raste na 563 eura.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.