fbpx
Foto: Pixabay

HRVATI PO BROJU PLATNIH KARTICA U VRHU EU: Svaki šesti Hrvat u novčaniku nosi bar tri kartice

Autor: Ivana Jurišić

I u Hrvatskoj, kao i drugim zemljama članice EU, prisutan je stalni rast broja i vrijednosti bezgotovinskih transakcija u posljednjih nekoliko godina. Dosadašnjem porastu bezgotovinskih platnih transakcija uvelike je pridonosio razvoj internetskoga i mobilnog bankarstva kao i razvoj kartičnih plaćanja.

Prosječan Hrvat danas u novčaniku ima 2,06 platnih kartica, što RH svrstava u sam vrh Europske unije. Istodobno, 29% potrošača i 53% poslovnih subjekata u RH ima ugovorenu uslugu internetskog bankarstva, a 39 posto potrošača i 27 posto poslovnih subjekata uslugu mobilnog bankarstva, usluge koje svojim korisnicima 24 sata na dan omogućuje zadavanje elektroničkih naloga.

Krajem 2020. godine u Hrvatskoj je čak 3,45 milijuna potrošača imalo platne kartice. Njih 85 posto imalo je barem jednu platnu karticu, više od 29 posto dvije, a više od 17 posto tri platne kartice, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako se navodi u HNB-ovoj publikaciji “Platne kartice i kartične transakcije – 2020.”, u Hrvatskoj je bilo ukupno registrirano 8,78 milijuna platnih kartica, što je za 4,8 posto manje nego krajem 2019. godine.

Kako navode iz HNB-a, smanjenje broja kreditnih kartica na kraju prošle godine u odnosu na godinu ranije rezultat je poslovne odluke o napuštanju hrvatskog tržišta RH jednoga kartičnog brenda (American Express). Naime, navode, zamjena platnih kartica toga kartičnog brenda trostrane kartične sheme izvršavala se tako da su “stare” kartice bile aktivne do 31. prosinca 2019., a “nove” od trenutka uručenja imatelju platne kartice, pa je ukupan broj kreditnih kartica u zemlji na dan 31. prosinca 2019. privremeno bio uvećan za iznos tih “starih” kartica.

Kako ističu iz HNB-a, i na kartičnom tržištu posljednjih godina dolazi do znatnih promjena zasnovanih na tehnologijama i funkcionalnostima, a jedna od tih promjena je i porast broja izdanih beskontaktnih platnih kartica.

U Hrvatskoj je, naime, u 2020. zabilježen značajan porast broja izdanih beskontaktnih platnih kartica, za čak 59,5 posto u odnosu na 2019.. Krajem prošle godine tako je na bilo izdano 5,67 milijuna beskontaktnih platnih kartica ili oko 65 posto od ukupno izdanih platnih kartica. Kontaktnih kartica bilo je 3,1 milijun ili 35 posto od ukupnog broja.

Snažnom porastu broja beskontaktnih platnih kartica zasigurno je pridonijela i raširena infrastruktura koja omogućuje iniciranje beskontaktnih plaćanja, navode iz HNB-a.
Tako navode primjer da je od ukupnog broja aktivnih EFTPOS uređaja u Hrvatskoj, njih više od 80 posto omogućavalo iniciranje beskontaktnih plaćanja imateljima bezgotovinskih platnih kartica.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.