Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvati, ovo će biti prvi znak naše propasti: ‘Kad to vidimo, znat ćemo da smo u problemima’

Autor: Ivana Jurišić

Svjetski ekonomist sa zabrinutošću gledaju prema Dalekom istoku gdje se iz dana u dan sve više intenzivira sukob između Izraela i Palestine. Kako će ovaj sukob djelovati na svjetsku ekonomiju još je rano reći, ali većina analitičara se slaže kako barem zasada utjecaj na hrvatsko gospodarstvo neće biti značajan zato što bilateralni odnosi između Hrvatske i Izraela nisu tako razvijeni.

Kako kaže ekonomski analitičar Petar Vušković, Hrvatska ne samo što neće biti ekonomski pogođena ovim sukobom, već bi 2024. godine mogla biti naša najbolja godina od samostalnosti.


Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

“Naravno sve to ovisi o tome hoće li se rat proširiti ili ne, ali o tome je u ovom trenutku jako teško govoriti”, objašnjava.

Povoljna ekonomska situacija

Vušković ističe kako hrvatske građane u sljedećoj godini najviše može veseliti nedostatak recesije.

“U ovom trenutku ne postoji niti jedan ekonomski pokazatelj koji upućuje na dolazak recesije. Inflacija više nije tako veliki problem, a tržište rada ne bilježi rast nezaposlenosti. Likvidnost gospodarstva je dobra što znači da poduzeća dobro posluju, osim jednog dijela koji posluju s njemačkim tvrtkama.

Cijene energenata su stabilne i burze ne bilježe značajnije oscilacije cijena. Iako je možda još rano govoriti o tome, slična su očekivanja i za sljedeću godinu”, govori Vušković ističući i da je pozitivno što Hrvatska bilježi zabilježen proračunski suficit od milijardu eura.

“To znači da sljedeće godine neće biti novih poreza kao što je to npr. porez na nekretnine s kojim se neko vrijeme spekuliralo. Uostalom, sljedeće godine su parlamentarni izbori pa građani mogu biti mirni”, dodaje.

Analitičar ističe da se Hrvatska, iako to ponekad možda ne izgleda tako, u ovom trenutku nalazi u izuzetno povoljnoj ekonomskoj situaciji.

“Nikad nam nije bilo tako dobro, a naše dobre brojke su prepoznale i agencije za bonitet. Jedini rizik koji sada vidim je rat u Izraelu koji ako se proširi može srušiti ne samo hrvatsku, već i svjetsku ekonomiju. Svi ostali makroekonomski pokazatelji su nam dobri”, kaže.
Naš najjači adut

Kao pozitivnu stavku u sljedećoj godini Vušković ističe i nastavak priljeva europskog novca u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

“Pozitivno je što će se taj novac nastaviti dolaziti i iduće godine jer će poduzetnici moći definirati svoje programe i prioritete. Upravo taj europski novac je u posljednjih 10 godina stvorio prosperitet u Hrvatskoj.

Umirovljenicima odlučili dati božićnice: Evo tko će moći dobiti od 40 do 95 eura

Ne smijemo zaboraviti ni turizam jer nas po svim najavama očekuje još bolja turistička sezona. Iako u ekonomiji ne možemo izdvojiti jedan sektor, činjenica je da je turizam u vremenima slobode i mira naš najjači adut”, objašnjava analitičar.
Na pitanje kada ćemo znati da nam gospodarstvo ide u krivom smjeru, Vušković kaže da ćemo to vidjeti kada na ulicama više ne bude stranih radnika.

“Kada više na cestama ne budemo susretali Azijate koji su došli raditi u Hrvatsku, to će biti prvi znak da smo ušli u recesiju. To će biti znak da nema posla ni za hrvatske građane, a kamoli za strance”, zaključuje Vušković.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.