Foto: Pixabay/Ilustracija

Hrvati otkrili kolike će božićnice dobiti: Ovo do sada nije zabilježeno, iznosi rekordni

Autor: I.G.

S pristupanjem još jednoj kalendarskoj godini, pitanja o božićnicama postaju središnja tema rasprave među zaposlenicima diljem Hrvatske. Prema nedavnom istraživanju provedenom od strane portala MojPosao, vodećeg oglasa za slobodna radna mjesta u zemlji, očekivanja su postavljena izrazito visoko.

Istraživanje otkriva da većina zaposlenika (89%) očekuje kako će dobiti božićnicu ove godine, što je značajan skok u odnosu na prošlu godinu kada je taj postotak iznosio 72%. Očigledno je da su najava povećanja iznosa božićnica u javnim i državnim tvrtkama te rast neoporezivih nagrada potaknuli pozitivan sentiment među radnicima.

Ispitanici koji sumnjaju u dobivanje božićnice (11%) često kao razloge izostanka navode politiku tvrtke i loše poslovne rezultate. S druge strane, oni koji očekuju božićnicu (91%) prosječno očekuju iznos od 443 eura, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu (328 eura).

Gotovo svi računaju na božićnicu

S druge strane, među onima koji ‘računaju’ na božićnicu, gotovo svi (91%), kao i dosadašnjih godina, očekuju novac i to u prosječnom iznosu od 443 eura, što je za čak 35% više od iznosa kojeg su u prosjeku dobili prošle godine (328 eura).

Foto: Pexels

Radi li se tu o tome da zaposlenici računaju na povećanje neoporezive naknade, iluziji novca u smislu da su nominalne vrijednosti u eurima dosta manje nego kada su bile u kunama pa smo skloniji reći veći iznos ili je doista riječ o većim očekivanjima, nije poznato.

Iznos očekivane božićnice varira ovisno o sektoru i veličini tvrtke. Zaposlenici državnih tvrtki i institucija najoptimističniji su, očekujući prosječno 384 eura i 463 eura, dok radnici privatnih kompanija u stranom vlasništvu predviđaju iznos od 468 eura. Nasuprot tome, zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu manje su optimistični, s očekivanim iznosom od oko 425 eura.

Veći dio radne snage (94%) u velikim tvrtkama očekuje božićnicu, s prosječnim iznosom od 469 eura, dok se u srednje velikim i malim tvrtkama ti postoci smanjuju na 82% i 86%, s prosječnim iznosima od 423 eura i 372 eura redom.
Neki dobivaju bonove

Prošle godine božićnicu je dobilo 87% zaposlenika, što je znatno više nego godinu ranije, kada je prigodnu blagdansku nagradu primilo 68% radnika.

U 2022. godini božićnica je u pravilu isplaćena u novcu (83% od onih koji su dobili neki oblik božićnice)i to u prosjeku 328 eura, što je čak 20% više nego godinu ranije, kada je prosječna božićnica iznosila 2.066 kuna, odnosno 274 eura.

Od onih koji su dobili neki drugi oblik božićne nagrade, bon za kupovinu primilo je 26% ispitanika, a gotovo svaki deseti radnik je od poslodavca dobio poklon paket (9%).
Lidl otkrio koliku će božićnicu isplatiti radnicima: Ovo će dobiti umjesto poklona za djecu

Prošle godine božićnica je najčešće sjedala na račune zaposlenika državnih institucijama (97%), kompanija u državnom vlasništvu (98%) te radnika privatnih tvrtki u stranom vlasništvu (91%). U najmanjoj mjeri božićnicu su primile osobe zaposlene u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (84%).

Također, lani je božićnicu dobilo 93% zaposlenika velikih tvrtki, 83% radnika malih kompanija te 82% zaposlenih u srednje velikim tvrtkama.

Osim povećanja očekivanog iznosa božićnica, istraživanje ukazuje na rast broja zaposlenika s djecom koji dobivaju darove. Prošle godine, više od polovice radnika izjavilo je kako su njihovi poslodavci djecu zaposlenika darivali poklon paketima, što je značajno više nego prethodne godine.

Nekima dovoljna zahvala

Sve manje ispitanika smatra kako je isplata božićnice isključio stvar dobre volje poslodavca (34%), s čime se ne slaže čak 66% radnika koji vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i koji zamjeraju poslodavcu ako je ne isplati.

Zna se koja državna tvrtka daje najbolje božićnice: Nekima se udvostručila od prošle godine

Za usporedbu, prošle godine je 47% ispitanika u božićnici prepoznalo dobru volju poslodavca i nagradu za dobro poslovanje tvrtke.

Kada bismo sami mogli birati našu božićnu nagradu, velika većina nas (96%) bi bez previše razmišljanja odabrala novčanu nagradu. Za 1% ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje od strane nadređenih, dok bi 2% ispitanika radije dobilo poklon paket. Bon za kupovinu odabralo je 1% ispitanika.

Ispitanici smatraju da bi, u prosjeku, zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 554 eura, što je 25% više od prosječne božićnice koju očekujemo ove godine (443 eura) i čak 69% više od iznosa koji smo dobili prošle godine. Ovi podaci nam govore kako se ovdje ipak radi o iluziji novca, odnosno kako smo skloni davati veće procjene jer su nominalne vrijednosti u eurima značajno manje, nego ranije kada smo božićnicu primali u kunama.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.