fbpx
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

HRVATI OČAJNI ZBOG NOVE DIREKTIVE EUROPSKE KOMISIJE: Ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti

Autor: Dnevno.hr

Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, piše Jutarnji list.

Novinarima Jutarnjeg lista potvrdilo je to više osoba iz građevinske branše. Naime, Europska komisija je prošle srijede objavila plan “REPowerEU: Plan za brzo smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima iz Rusije i poticanje zelene tranzicije” prema kojem je ugradnju solara u postojeće javne i poslovne zgrade te sve nove stambene zgrade obvezna počevši od 2026.

“Cijena gradnje će sigurno biti veća za nove zgrade, a razmjerno i veća za postojeće”, ističu u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva (HKIG) upozorivši u da se trošak ulaganja i održavanja svake zgrade treba gledati u njezinu cijelom životnom ciklusu i tako raditi analizu troškova.


“Ako promatramo cijeli životni ciklus zgrade, onda neće doći do povećanja troškova zbog ugradnje solara jer će se troškovi energije smanjiti, a to je značajna stavka troškova u fazi uporabe jedne zgrade”, napominju u Komori.

Stjepan Talan, vlasnik jedne od najvećih domaćih tvornica solarnih panela,  Solvis iz Varaždina, objašnjava kako se trošak ugradnje solara u zgrade kreće od 40 tisuća do 70 tisuća kuna.

“Riječ je o cijeni instalacije solarnih elektrana snage tri do šest kilovata za obiteljske kuće i manje stambene zgrade. Tome treba dodati priključak na mrežu koji sada plaća kućanstvo, a iznosi oko tri tisuće kuna fiksno”, ističe Talan koji pozdravlja europsku direktivu.

“U Hrvatskoj nije bilo sistematskog pristupa koji bi dodatno motivirao na ugradnju elektrana. Zadnjih mjeseci interes za instalacije znatno je porastao, sve u očekivanju viših cijena električne energije” tvrdi Talan.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.