Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvati ne znaju kud bi s novcem: Pogledajte samo koliko su dali za upis trezorskih zapisa

Autor: Dnevno.hr

Danas u 11 sati istekao je rok za upisivanje trezorskih zapisa. Nešto više od 37.000 građana upisalo je trezorske zapise u vrijednosti od 935 milijuna eura. Ipak, treba pričekati još očekivanih uplata građana, čime bi se, prema riječima ministra financija Marka Primorca, ukupni iznos trebao podići na 985 milijuna eura.

Hrvati vjeruju državi iznad svih očekivanja: Pogledajte samo što su napravili danas do 11 sati

“Očekujemo da će se taj stvarni iznos koji je uplaćen približiti do kraja dana svoti od 985 milijuna eura. Iznimno smo zadovoljni ovim izdanjem. Zahvaljujemo svim građanima koji su prepoznali ovu priliku te Financijskoj agenciji koja nas je u potpunosti podržala”, prenosi HRT ministrove riječi.

Dvostruko više od očekivanja

Podsjetimo, očekivani prinos od trezorskih zapisa, Ministarstvo financija je prije pokretanja upisa cijenilo na 440 milijuna eura. Ovakvim angažmanom građana taj je iznos premašen za više nego dvostruko.

Foto: Pixabay/ilustracija

“Kada, primjerice, pogledamo iznos od 1,3 milijarde eura u izdanju narodne obveznice, uz ovih gotovo milijardu eura, to je oko 2,3 milijarde eura u godinu dana”, istaknuo je Primorac dodavši da je osamdesetak milijuna eura kamata ostalo hrvatskim građanima, umjesto da su plaćene financijskim institucijama u inozemstvu.

Nije bilo gužvi

Gužvi na šalterima FINA-e, gdje se obavljao upis trezorskih zapisa, nije bilo zbog jednostavnosti procesa. Iz FINA-e dodaju da su svi građani uspjeli upisato svoje ponude. Najveći je interes zabilježen u u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Čakovcu i Varaždinu.
“Do 11 sati smo mogli upisati svoje ponude, a s današnjim danom mora biti izvršena uplata da bi ta ponuda bila vjerodostojna. U FINA-a i u gotovini možete uplatiti do 14 sati, a u bankama, ako radite preko internet bankarstva i svog transakcijskog računa, sukladno terminskim planovima svake pojedinačne banke”, upozorila je savjetnica Uprave FINA-e Gordana Soldo.

Hrvatima se pruža odlična prilika za zaradu: Evo što moraju odmah napraviti
Svoju će zaradu od 36,05 eura ili 3,75 posto građani vidjeti 21. studenog 2024. godine, kad će im biti isplaćena nominalna vrijednost zapisa. Drugi krug upisa, namijenjen profesionalnim ulagačima, odnosno bankama i fondovima, započet će sutra i trajat će svega dva sata.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.