Foto: AP Photo/Nam Y. Huh/Guliver/Screenshot Facebook

Hrvati kupili popularan proizvod i ostali bez riječi: ‘Više od 1 kg pijeska, ovo nije normalno’

Autor: Ivana Jurišić

Kupci su se već odavno navikli na prevare trgovačkih lanaca, ali ono što se dogodilo u Sukošanu u jednoj trgovini Pivca, već spada u rubriku “vjerovali ili ne”. Na Facebook stranici “Halo, inspektore” stoji da je u jednoj trgovini u Sukošanu kupljeno pakiranje smrznute sipe od 1,8 kilograma u kojoj je nakon otvaranja bilo više pijeska i vode nego samo sipe. Naime, od 1,8 kg ostalo je samo 600 grama sipe.

“Prvo treba reći da je za plasiranje nekog prehrambenog proizvoda na tržište Republike Hrvatske ” odgovoran trgovac (ili tvrtka koja je navedena na deklaraciji kao distributer). I to bez obzira što se dogodilo s tim proizvodom nakon stavljanja u promet.

To znači da je Mesna industrija Pivac odgovorna za stavljanje smrznute sipe iz Sjeveroistočnog Atlantika pod robnom markom Kogo kojoj je uz, navodno, 90 posto mekušca dodano još 10 posto vode. Tako piše na deklaraciji. Ali, kao što znamo, na deklaraciji često piše svašta, ali i neistinito. Tako i u ovom slučaju”, stoji u objavi na Halo, inspektore.

Čuvajte račune i deklaracije

Dalje u objavi stoji što se dogodilo kada je kupac došao kući i otvorio dotični proizvod: “Nakon odmrzavanja obitelj je bila šokirana: uz malo otopljene vode bilo je sve puno – pijeska! I to ne malo, što se lijepo vidi i na slici.  Od 1,800 kg ostalo je samo 0,600 kg sipe (mjereno na kućnoj vagi – op.ur.), a sve ostalo je bio – pijesak (!) i nešto malo vode.

Što o tome ima za reći MI “Pivac”, ne znamo. Kada primimo odgovor u svezi ovog slučaja isti ćemo objaviti. Do tada pročitajte naš savjet: čuvajte račune, čitajte deklaracije i nemojte dozvoliti plaćanje nečeg čega nema na deklaraciji i nije u skladu sa sanitarno-higijenskim propisima.

U ovom slučaju to je upravo to: pijesak se ne smije prodavati po cijeni mekušca niti je taj isti mekušac prije pakiranja (ma gdje to bilo!) očito na neodgovarajući način “očišćen” od pijeska. Takav proizvod nije trebao završiti u potrošačkoj košarici. I točka.
Foto: Pixabay/Ilustracija

Zagrabili s dna i zaledili s pijeskom

“Sipe žive u pjeskovitom tlu, to su zagrabili s dna i odmah zaledili s pijeskom. To što je roba teža i što prolazi kontrole ispod radara, to je stvar inspekcije po meni”, “Stvarno ne kužim ljude koji to odobravaju”, “Nije to tako samo u Pivcu, pa u većini trgovačkih lanaca kad svašta nađeš kada kupiš smrznutu robu”, bili su samo neki od komentara.

Dok su neki komentirali da su slučajevi poput ovoga česti i da ne treba dizati dramu, bilo je i onih koji su primijetili kako je u ovom slučaju razlika između težine stvarnog proizvoda i težine na deklaraciji ipak dosta velika.

“Takav proizvod nije ispravan. Po zakonu je to tako. I točka. Nismo rekli da je Pivac isključivo kriv.
Samo snosi posljedice svoje robne marke…i tuđe greške. Kako biste Vi reagirali da je to Vama završilo u hladnjaku? A niste baš blizu mesnice/trgovine”.
‘Taj komad je sigurno plaćen 180 kuna’

“Ma dajte, bila je pjeskovita, ali više od 1 kg pijeska je nenormalna stvar, a taj komad je sigurno plaćen oko oko 180 kuna ako ćemo to pretvoriti u staru valutu”, “Pa na slici je ostatak otpadak, pijeska i sipa nismo ćoravi molim vas”, “Pivac bi ispao fer, da je sad tu robu povukao iz prodaje! Naravno da ne zna što je upakirano, ali ako su upozoreni, neka povuku taj proizvod”, bili su samo neki od komentara.

Otišao u trgovinu sat vremena prije zatvaranja: Kući se vratio s nevjerojatnim ulovom

Danas poslijepodne objavit ćemo odgovor Pivca.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.