Guliver

Hrvati koji su otišli u Njemačku umiru od straha: Evo čega se zapravo najviše boje

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Prema nedavno provedenoj anketi o strahovima i zabrinutostima građana Njemačke, najveći izvor stresa i brige među ispitanicima su rastući životni troškovi. Čak 65 posto sudionika ankete izrazilo je strah od neprestanog rasta cijena, pokazujući duboku zabrinutost u vezi s ekonomskom situacijom, piše Fenix magazin.

AP Photo/Paul Sakuma/Guliver

Ispitivanje je provedeno u okviru dugoročne studije nazvane “Strahovi Nijemaca”. Zanimljivo je spomenuti da su brige vezane uz poskupljenja zauzele su i drugo i treće mjesto na listi najvažnijih briga.


Istraživanje dugo tri desetljeća

Čak 60 posto ispitanika u anketi izrazilo je strah da neće biti u mogućnosti plaćati stan, dok je 57 posto izrazilo zabrinutost zbog potencijalnog povećanja poreza ili smanjenja socijalnih davanja u dužem vremenskom razdoblju.

Foto: Unsplash

Navedeno istraživanje “Strahovi Nijemaca” već više od tri desetljeća redovito provodi R+V-Versicherung (R+V osiguranje) i služi kao barometar osjetljivosti ljudi na pitanja politike, ekonomije, obitelji i zdravlja.

Anketa je obuhvatila 2.400 ispitanika starijih od 14 godina i provodila se od lipnja do kolovoza ove godine.

Strah od rasta troškova života konstantno je prisutan među najvećim brigama građana, a takvo je stanje bilo zabilježeno i tijekom prethodne godine.

Njemačka se suočava s izazovima s obzirom na inflaciju, posebno nakon ruskog napada na Ukrajinu, koja je dostigla najviše razine od kraja 1940-ih. Povećanje cijena jasno se odražava na blagajnama supermarketa i u svakodnevnom životu građana.

Nijemce je strah izbjeglica

Ispitanici osjećaju da im ekonomska sigurnost i životni standard dolaze pod prijetnju, što pojačava strahove od gubitka socijalnog statusa, istaknula je politologinja Isabelle Borucki, koja je sudjelovala u istraživanju.

Hrvatica ogorčena cijenom kestena: ‘Oni nisu normalni. Prošle godine su bili 15 kuna, a sad ovo’
Ove godine, u usporedbi s prethodnom godinom, posebno su se intenzivirala dva straha: zabrinutost zbog preopterećenosti Nijemaca i njemačke države izbjeglicama, čiji je broj povećan za 11 posto, te strah od daljnjeg pogoršanja suživota u Njemačkoj zbog priljeva izbjeglica i migranata, što je izazvalo 10 posto više zabrinutosti među ispitanim osobama.

Navedene dvije brige sada zauzimaju četvrto i dvanaesto mjesto na listi briga među građanima Njemačke.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.