Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Hrvati imaju sreće, a država se veseli: Dobici na lutriji su ništa u usporedbi s ovom brojkom

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Hrvati su prošle godine bili poprilično sretne ruke. Naime, samo od lutrijskih igara zaradili su više od 42 milijuna eura. No, država je zaradila mnogo više. Ministar financija Marko Primorac izvijestio je kako su prošle godine prihodi u državnom proračunu od poreza i naknada na igre na sreću iznosili 311 milijuna eura.

Istaknuo je kako je riječ o rastu u odnosu na pretprošlu godinu, kad je od igara na sreću država prikupila 251 milijun eura. Riječ je dakle o rastu od 60 milijuna eura. Najveći dio dolazi od poreza na dobitke od lutrijskih igara na sreću. Riječ je o porezu na razliku između uplaćene svote novca, primjerice za listić lota, i dobivene svote, odnosno razlike između uplaćene svote novca i tržišne vrijednosti stvari, usluge ili prava koje se smatraju dobitkom.

Trenutno su u Hrvatskoj propisane čak četiri stope tog poreza, koje se kreću od 10 do 30 posto. Najnižu stopu će platiti dobitnik novčane nagrade, odnosno stvari, usluge ili prava u vrijednosti od 99,54 eura​​ do 1.327,23 eura. Petnaest posto poreza platit će građani koji su ostvarili dobitak od 1.327,23 eura​ do 3.981,68 eura. država će uprihoditi 20 posto poreza od dobitnika svota i vrijednosti od 3.981,68 eura do 66.361,40 eura, dok će najvišu stopu poreza od 30 posto platiti oni koji su u igrama na sreću dobili najmanje 66.361,40 eura.

Foto: Hrvatska Lutrija

Financiranje društvenih aktivnosti

Taj porez država koristi mahom za društveno značajne aktivnosti. Ministar Primorac je posebnom uredbom rasporedio ukupno 118 milijuna eura prikupljenog poreza od igara na sreću, piše Lider. Čak 38,2 posto te svote, odnosno 45.076.000 eura, bit će utrošeno za promicanje razvoja sporta. Ostatak novca ide za borbu protiv ovisnosti, socijalne i humanitarne djelatnosti, zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom i brojne druge aktivnosti.

Inače, ministar je predstavio i prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću. Njime se želi još strože onemogućiti rad ilegalnim priređivačima internetskih igara na sreću te kontrolirati oglašavanje kockarnica i kladionica. Prijedlog zakona je u javnom savjetovanju, a bit će izglasan u sljedećem sazivu Sabora. Podizanja poreza, barem zasad, neće biti. No, taj je potez u stranci Možemo protumačen kao predizborni trik.

“Nakon gotovo osam godina na vlasti, tijekom kojih su u potpunosti ignorirali golemi javnozdravstveni problem raširene ovisnosti o kockanju koja pogađa direktno 40.000 ljudi, a indirektno gotovo četvrt milijuna građana, HDZ se sjetio da je potrebna snažnija i suvislija regulacija reklamiranja igara na sreću. Dakako to su se sjetili nakon što je stranka Možemo! pokrenula kampanju kojom najavljuju strožu regulaciju kockanja te su pokrenuli peticiju koju je u samo dva dana potpisalo više od 3000 ljudi”, komentirala je izmjene zakona saborska zastupnica Možemo, Ivana Kekin i dodala:

“S obzirom na to da su prije tjedan dana tek imenovali koordinatoricu za izradu programa, a izbori su iza ugla, odlučuju se za prokušanu metodu krađe tuđih ideja i inicijativa kao što kradu i tuđe zasluge, primjerice, obnovu u Zagrebu. Impresivna je novoprobuđena odlučnost ministra koji je najavio inicijativu točno pet minuta nakon raspuštanja Sabora – tako da će regulacija unatoč njegovoj novoprobuđenoj snažnoj volji morati pričekati novi saziv Sabora.I da, sljedeća saborska većina će doista regulirati rad kockarnica i zabraniti njihovo reklamiranje. Ali u toj većini neće biti HDZ-a”, zaključuje Kekin.
POGOĐEN EUROJACKPOT! Pogledajte dobitnu kombinaciju: Masan dobitak u pitanju, sretni Hrvati osvojili 9 dobitaka
Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.