Foto: Unsplash

Hrvati imaju proizvod od kojeg se može dobro zaraditi: ‘Vrjedniji je i od dijamanta’

Autor: F.F

Ovih dana puno je događanja na otoku Pagu, poznatom po svojim ovcama, janjetini, siru i soli. Sada je gastronomska scena ovog hrvatskog otoka posebno zanimljiva zbog mlade janjetine i svježeg sira. Ovih dana fokus je na mladom siru, iako janjetine nije nedostajalo.

Otok Pag ima oko 35.000 ovaca, što je pravo blago. Poznati paški sir, koji se smatra dragocjenijim od dijamanata, sada je dostupan u svježoj varijanti. Šest paških sirana predstavilo je svoje favorite, a sir je spreman za konzumaciju nakon tri mjeseca zrenja.

“Svi ga željno čekamo pa smo odlučili napraviti pravi mali show”, rekla je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge sirara za HRT. Dodali su i kako je paški sir vrjedniji od dijamanta.

Foto: Pexels

Pravo blago

Što čini ovaj sir tako posebnim? Tajna leži u okruženju otoka – soli, začinima, krškim pašnjacima. Iako je mlijeko ograničeno, visoka kvaliteta proizvodi vrhunski sir. Na festivalu mladog paškog sira moglo se kušati sir na desetak različitih načina, uključujući i razne kombinacije s janjetinom, rižotom, srdelama i čak kolačima.

I BOGATIM NIJEMCIMA HRVATSKA JE PRESKUPA? Jasno rekli što misle o nama, radije će u Egipat nego na Jadran

Gosti su imali priliku uživati u degustaciji pripremljenoj od strane Borisa Šuljića, chefa restorana s Michelinovom zvjezdicom, što je bio pravi užitak za sretnike koji su bili pozvani na degustaciju. Zanimljivo, Pažani godišnje proizvedu oko 200 tona ovčjeg sira, koji je jedan od najboljih promotora, kako otoka, tako i cijele Hrvatske.
Ovaj čudesni sir poprilično je skupocjena investicija te se kilogram može pronaći od 50 eura na nekim stranicama pa sve do 100 eura, što je realnija i puno češća cijena. Cijena ovisi i o tome od kakvog je mlijeka rađen sir, koliko je sir zreo, ima li kakvih dodatak i začin i slično.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.