Foto: Neja Markicevic / CROPIX/Ilustracija

Hrvate iznenadila poruka na mobitelima: Na račune im sjeli milijuni eura, ovo je tek početak

Autor: Dnevno.hr

Čak 67,5 milijuna eura dospjelih kamata isplatilo je Ministarstvo financija po prvoj narodnoj obveznici. Ta je obveznica izdana 7. ožujka prošle godine, a ministar financija Marko Primorac najavio da će s izdavanjem narodnih obveznica nastaviti i ubuduće.

Ministarstvo je putem Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) isplatilo kamate svima koji su krajem jučerašneg dana imali upisanu obveznicu. Građani koji imaju internet bankarstvo jutros su na svojim mobitelima dobili poruku o uplati od strane SKDD-a. Isplaćeno im je 48,7 milijuna eura, a institucionalnim ulagačima je isplaćeno 18,8 milijuna eura.

Nominalni iznos prvog izdanja državnih obveznica je bio 1,85 milijardi eura. Obveznice su realizirane uz cijenu od 100 posto i godišnju kamatnu stopu od 3,65 posto. Obveznice su uvrštene i na Zagrebačku burzu.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Građani kao najbolji investitori

“Navedeno izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir izdan putem javne ponude u povijesti hrvatskog tržišta kapitala”, rekao je tim povodom ministar financija Marko Primorac, dodavši da je visok odaziv poruka visokog povjerenja građana u vrijednosne papire koje izdaje država. “S takvim izdanjima nastavit će se i u budućnosti”, najavio je.

U studenom prošle godine objavljeni su i trezorski zapisi, u koje je uložilo ok 27.000 građna. Nedavno su izdana još dva paketa trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 91 dan i jednu godinu. U ukupno tri izdanja državnih vrijednosnih papira alocirano je oko 3,3 milijarde eura štednje građana. Time je udjel javnog suga u rukama građana dosegnuo oko šest posto.

Država opet nudi građanima priliku za dodatnu zaradu: Evo koliko donosi nova runda




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.