Zagrepčanin ušao u trgovinu u Bruxellesu: ‘Samo je jedan proizvod u Hrvatskoj skuplji’

Autor: Milan Dalmacija

U protekle dvije i pol godine cijene gotovo svih dobara i usluga drastično su porasle. Doduše, taj se val inflacije počeo ispuhivati. Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, inflacija je u travnju na godišnjoj razini iznosila 3,7 posto, dok su cijene na mjesečnoj razini više za 0,7 posto.

Građani su rast cijena najviše osjetili pri odlasku u trgovinu. Cijene hrane i bezalkoholnih pića su u travnju ove godine bile više za 4,2 posto u usporedbi s travnjem prošle godine. Usporedba s ožujkom ove godine, pak, pokazuje da su prehrambeni proizvodi i pića poskupjeli za 0,7 posto.

No, inflacija, koja je u jednom trenutku dosezala i 13,5 posto nije samo hrvatski problem. Visoke su cijene iz brojnih razloga zahvatile cijeli svijet. Brojni Hrvati misle kako su zadržali balkanski standard i europske cijene. No, u samom srcu Europe, belgijskoj metropoli Bruxellesu, cijene su puno više. Takav smo dojam stekli uspoređujući cijene iz tamošnjih trgovina s onima u Zagrebu.

Hrana više nije najskuplja stavka: Hrvati na ovome sad troše najviše novca

Cijene su ipak hrvatske

Usporedili smo cijene istih marki proizvoda ili istih proizvoda različitih robnih marki. Tako Coca Cola u boci od dvije litre u centru Bruxellesa košta 2,49 eura, dok je u Zagrebu cijena 34 centa niža. Pola litre ovog napitka stoji 1,89 eura u belgijskoj metropoli, dok je cijena u zagrebačkom dućanu 1,09 eura. Ovdje se pokazalo kako je univerzalno pravilo da su veća pakiranja, s obzirom na količinu, jeftinija.

Foto: Dnevno.hr

Bočica vode na briselskom aerodromu Zaventem košta od 2,50 do četiri eura, ovisno o brendu. Riječ je uglavnom o pakiranjima od pola litre. U Zagrebu, voda u znatno većim pakiranjima košta od 0,79 do 1,25 eura. Tunjevina Rio Mare u pakiranju od dva puta po 160 grama u belgijskom glavnom gradu košta 8,59 eura, a u Zagrebu pakiranje od četiri puta 80 grama stoji 5,29 eura.
Foto: Dnevno.hr

Litra mlijeka u hrvatskoj metropoli stoji od 75 centi do dva eura, dok pola litre u Bruxellesu stoji 85 centi. No, puno su popularnija pakiranja od šest ili osam takvih boca koja stoje između pet i šest eura. Pakiranje od šest tetrapaka od jedne litre u zagrebačkoj trgovini košta šest eura. Dakle, gotovo za istu cijenu je u Zagrebu moguće dobiti dvostruko više mlijeka.

Foto: Dnevno.hr

Čuveni francuski keks Petit Beurre u Zagrebu košta između 1,79 i 3,39 eura, ovisno o brendu i veličini pakiranja. U Bruxellesu pakiranje tog keksa košta od 1,49 do 2,35 eura za pakiranje od 200 grama. Kilogram tog keksa košta čak 11,35 eura, kako smo vidjeli na polici briselske trgovine.

Foto: Dnevno.hr

Prema podacima Europske komisije i Ministarstva poljoprivrede, veleprodajna je cijena kilograma jaja L i M razreda u Hrvatskoj tijekom prošle godine iznosila je 2,81 euro. No, u Bruxellesu pakiranje jaja od 12 komada može doseći cijenu od 4,59 eura. No, riječ je o jajima iz ekološkog uzgoja. Kad je riječ o jajima iz industrijske proizvodnje, pakiranje od 12 komada košta 2,85 eura.
Hrvatima omiljena namirnica opet poskupjela: Ako se ovako nastavi, uskoro ćemo je samo gledati

Velike razlike

Najveće se razlike, pak, vide u higijenskim proizvodima. Oni su u trgovinama u centru Bruxellesa slabo zastupljeni. Iako smo htjeli usporediti cijene toaletnog papira, to nismo uspjeli učiniti jer ga u briselskim trgovinama koje smo obišli – ne drže. Provjerili smo i jesu li zastupljeni hrvatski proizvodi, no također ih nismo pronašli.

No, zato smo pronašli prašak za rublje Dash, koji se prodaje i u našim trgovinama. U Bruxellesu on košta 13,95 eura u pakiranju od jednog kilograma. U Zagrebu, pak, cijena je 10 eura. Veće pakiranje od 1,85 kilograma u hrvatskoj metropoli košta 14,99 eura.

Foto: Dnevno.hr

Boca tekućeg Ariela u belgijskoj prijestolnici košta 14,55 eura, dok je u Zagrebu za to potrebno izdvojiti 15,99 eura i to je jedini proizvod koji je u Hrvatskoj skuplji nego u Belgiji. S druge strane, sredstvo za čišćenje WC Net u zagrebačkoj trgovini košta 2,75 eura, dok je u Bruxellesu za to potrebno izdvojiti pravo bogatstvo – čak 15,29 eura!

Foto: Dnevno.hr

No, u Belgiji je moguće proći i jeftinije. Kako nam je u kratkom razgovoru ispričala Hrvatica koja ondje živi već nekoliko godina, cijene namirnica su već na rubnim dijelovima Bruxellesa znatno niže. Još je jeftinije u Valoniji, koja slovi za manje razvijeni kraj u Belgiji.

Inače, većina Belgijaca može si priuštiti ovakve cijene. Kako piše Euronews, država je od 1. travnja povećala minimalne plaće na 2029,88 eura bruto. Za usporedbu, bruto minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi svega 840 eura. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna je bruto plaća u veljači iznosila 1710 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1400 eura.

Foto: Dnevno.hr

Treba reći kako se u ove dvije zemlje razlikuje i PDV. Osnovna stopa u Hrvatskoj je 25 posto, no za većinu prehrambenih proizvoda je tijekom pandemije stopa spuštena na 13 posto. U Belgiji je, pak, osnovna stopa 21 posto, dok je PDV na hranu 12 posto.

Hrvat otkrio koliki su mjesečni troškovi u Njemačkoj: ‘Ne znam kuda ovo vodi…’

Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.