Foto: Unsplash

Hrvat u Kanadi otišao u dućan i ostao u šoku: ‘Pogledajte cijenu Cedevite ovdje’

Autor: Ivana Jurišić

Hrvati koji putuju po Europi često se začude kada na policama austrijskih, njemačkih, švedskih trgovina nađu proizvode koji su znatno jeftiniji nego u Hrvatskoj.

Na tu situaciju su prije nekoliko dana upozorili i na Facebook stranici Halo, inspektore gdje se pitaju kako je moguće da su hrvatski proizvodi vani čak i 50 posto jeftiniji nego u Hrvatskoj.


“Stalno smo zasuti pitanjima: zašto su hrvatski proizvodi daleko jeftiniji u drugim zemljama u odnosu na RH? Zašto su proizvodi poput vode, sardina, Cedevite, duboko zamrznutih proizvoda, kave, čajeva, gotovih juha, pašteta, purećih salama, Lino Lade i drugih proizvoda čak i do 50 posto jeftiniji?

Cijene mogu biti znatno jeftinije

Iako proizvođači tvrde da to baš nije tako, danas donosimo usporedne tablice s cijenama nekih maloprodajnih, prije svega prehrambenih proizvoda u RH i Sjevernoj Makedoniji. Usporedbu je napravio Damir Kristijan Rogina koji često putuje ne samo po Zapadnom Balkanu već i po državama EU pa dobro poznaje police diljem europskog kontinenta. Proizvodi se uspoređuju s prosječnim cijenama na hrvatskim i makedonskim policama…

Foto: Facebook

Naš komentar: znači cijene mogu biti znatno jeftinije i kod nas i bez odluke Vlade RH”, zaključuju u svojoj objavi.

Odmah su se javili brojni građani koji su sudeći po napisima već oguglali na takvu situaciju i više ni ne očekuju niže cijene u hrvatskim trgovinama.

Foto: Facebook

“Odavno je poznata činjenica da HR proizvođači vanjske izvozne cijene kompenziraju sa visokim cijenama u matičnoj državi. Deri vjernog kupca da bi se mogao hvaliti izvoznim brojkama i uzimati velike direktorske bonuse”, “Zato jer na vanjskom tržištu moraju spustiti cijene da se probiju, a razliku će nabiti na našem tržištu jer uvijek kod nas ima debila koji kupuju precijenjene gluposti jer su hrvatske”, bili su neki od komentara.

Neki su primijetili kako je naša roba jeftinija i u Sloveniji i kako bi bilo vrijeme da se smanji PDV, dok su drugi primijetili kako to građanima Hrvatske ne bi ništa pomoglo.

“Nažalost, smanjenje PDV -a u Hrvatskoj ne bi rezultiralo nižim cijenama nego bi trgovci imali veći profit, a država bi dobila manje. Zar nije bio smanjen PDV u ugostiteljstvu, a cijene nisu išle dolje”, stoji u jednom komentaru.
Tri puta jeftinije pločice

A koliko je situacija kritična pokazuje jedan komentar u kojem se vidi kako su cijene niže čak i kad se u cijenu uključi prijevoz preko Atlantika.

“Cedevita je i u Kanadi jeftinija. Samo kažem”.

Neki su primijetili kako nisu samo namirnice jeftinije, već i drugi proizvodi. Jedan je Hrvat tako napisao da je još 2008. godine u BiH kupovao pločice Kio Orahovica skoro po tri puta nižoj cijeni nego u Hrvatskoj.

Srbin otkrio kako mu je raditi kod hrvatskog poslodavca: ‘To mi je bilo otkriće godine’
“Iste pločice koje su kod nas bile oko 130 kvadrat, tamo sam platio 44 kuna na kvadrat. Na moj upit zbog čega je to tako dobio sam odgovor da ne bi bili konkurentni na njihovom tržištu sa većom cijenom. Naši prehrambeni proizvodi su bili 50 posto jeftiniji tamo jer oni nisu nabijali velike trgovačke marže, ali su zato okretali dosta robe i imali dobru zaradu”, stoji u komentaru.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.