AP Photo/Martin Meissner/Guliver

Hrvat poslao poruku budućim gastarbajterima: ‘Ne dolazite u Njemačku sa 35 godina’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Nedavno objavljeni podaci Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske pokazuju da u Njemačkoj živi pola milijuna Hrvata i njihovih potomaka.

Nakon Sjedinjenih Američkih Država u kojima živi 1,2 milijuna Hrvata i njihovih potomaka, Njemačka je druga najprivlačnija destinacija hrvatskih iseljenika. Iako Hrvati i dalje u velikom broju napuštaju matičnu zemlju i odlaze u Njemačku, zbog krize koja je pogodila najveće europsko gospodarstvo sve je više onih koji se vraćaju doma.

Iako je inflacija u Njemačkoj u ožujku usporila na 2,2 posto, gotovo da nema dana da mediji ne izvijeste o propasti neke velike njemačke tvrtke, te je od prve pandemijske godine 2020. zatvoreno oko 48.000 tvrtki, a 6100 ih je otišlo u stečaj.

Foto: Unsplash

‘Ništa nisam kalkulirao’

Njemačka je prošlu godinu završila s padom BDP-a od 0,3 posto. Najizrazitiji pad u zadnjem kvartalu u odnosu na prethodno tromjesečje dogodio se u građevinarstvu i industriji, dvama sektorima u kojima se tradicionalno zapošljavaju Hrvati koji idu u Njemačku.

Ivana i Albert Dubravac su mladi bračni par iz Hrvatske koji na svom YouTubeu kanalu redovito objavljuju uratke u kojima objašnjavaju kako su se snašli u Njemačkoj. Na svom kanalu “Dubravac TV” Albert je u jednom od svojih video klipova naglasio kako se “u Njemačku ne ide u 30-ima, nego kad si mlad i ništa ne kalkuliraš”.

“Kad se udaš s 20 godina, udaješ se iz ljubavi. Zaljubiš se, izgubiš glavu, ništa ne računaš! A kad se oženiš s 30 godina, svakom nađeš manu, na sve se nagledaš i nerijetko ostanu neoženjeni! Pa tako ti ide u Njemačku! Kad sam odlazio, nisam ništa kalkulirao! Jednostavno si morao otići! I ne samo ja. A ako se mene pita, u Njemačku se ide s 20, a ne s 30! Onda je sve teže”, kaže ovaj Hrvat dodajući da nije siguran da bi danas došao u Njemačku.
Nema pravila što se tiče godina

Ipak, mnogi se u komentarima nisu složili s njim: “Otišli smo s 55 i ništa nam ne fali! Otišla sam s 40 kao samohrana majka i sve sam postigla. Odeš kad moraš…”, “Moji otišli sa 55 godina i ništa im ne fali”, “Nisi u pravu, moj je stric sa 55 otišao u Australiju i uspio je”, bili su samo neki od komentara.

Ivana i Albert iz Hrvatske preselili u Njemačku: ‘Ovo smo prije plaćali 100 eura’
“Došla sa 47 godina, bez znanja njemačkog jezika. Radila sam od prvog dana. Nakon tri godine i bez tečaja, njemački pričam na sasvim solidnom nivou. Radim posao u samom centru Beča. Trenutno pričam engleski, njemački i pomalo talijanski. Nema pravila što se tiče godina, nego sve ovisi o volji i intelektu”, napisala je svoje iskustvo jedna Hrvatica koja je novi život pronašla u Austriji.

“Jako ružan naslov, svatko ode kad ga život natjera. Što ako se recimo dogodi neka nepredviđena situacija na Balkanu, pa moja obitelj odluči pobjeći u Njemačku, a imaju 70 godina, po vama je to ne bi trebala”, bio je jedan od komentara.

 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.