Foto: Građevinski radnik/ Unsplash Iliustracija

Hrvat pitao što može s 1000 eura, prijedlozi su dosta neobični: ‘Možda te pronađe neka jadnica’

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Statistički podaci pokazuju kako plaće u Hrvatskoj iz mjeseca u mjesec rastu. Prosječna neto plaća u veljači je iznosila 1248 eura. No, drugi statistički podatak zorno prikazuje kako zaista žive Hrvati. Naime, medijalna je plaća svota koja dijeli radnu populaciju na 50 posto onih koji primaju više ili manje od tog iznosa. Ona je pretprošlog mjeseca u iznosila 1044 eura.

Stoga ne čudi da se brojni Hrvati, uz i dalje velika poskupljenja pitaju kako mogu preživjeti s 1000 eura mjesečno. To se upitao i jedan mladić na Redditu, dodavši još jednu otegotnu okolnost. Naime, on je samac.

“Realno, što se može kod nas s plaćom od 1000 eura kao samac? Stanovi užasno skupi, život jako skup, većina poslodavaca nudi ravno 1000 eura, ali što s tim”, upitao se očajni Hrvat i pritom dobio pregršt različitih odgovora.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX/Ilustracija

Život s roditeljima

Najčešći savjet koji je dobio jest da ostane živjeti s roditeljima ili da si nađe cimere za zajednički život u podstanarstvu. No, to sa sobom nosi neke prednosti, ali i brojne nedostatke o kojima je već znalo biti riječi na forumima i društvenim mrežama.

“Kao što su drugi rekli, ako živiš sa starcima, može se. U istoj sam takvoj situaciji, sudjelujem u troškovima kućanstva, a i da se uštedjeti na taj način. A sad, ići živjeti sam sa tim novcima je jako teško, pogotovo ovdje na moru, gdje je najam nekog stana normalne veličine 500-600 eura plus režije. Od toga sam davno odustao. Jedino postoji mogućnost naći curu, dijeliti troškove i živjeti zajedno, a svi znamo kakve su današnje cure kada saznaju da još živiš sa roditeljima. Čast izuzecima”, napisao je netko.

Nekima čak niti povratak roditeljima nije bila opcija, barem ne u Hrvatskoj. “Ništa, vratiti se kod obitelji. Moja obitelj je u drugoj državi, a ja nisam imala ni poznanika koji traže stan, ni partnera s kojim bi živjela, tako da sam napustila državu. Stranac u vlastitom rodnom gradu”, napisala je jedna Hrvatica.

Veliki problem muči sve više Hrvata: ‘Stari moj, s plaćom od 1000 eura zaboravi na svoj stan’
Varanje s plaćama

Neki su zemljaku savjetovali da odigra lutriju ili da nađe nekoga u životu. “Možeš si naći cimera. Curu. Oženiti se. Napredovati. Dvije plaće mogu puno puno više nego jedna”, glasi jedan zaključak s kojim se neki ne bi složili: “S tom plaćom ćeš, nažalost, i ostati samac. Jedino ako te ne pronađe neka jadnica s pet, šest stoja, jer u njenim očima si ti zapravo prava prilika”.

Dosta ljudi kaže kako ih poslodavci zapravo varaju s plaćama. Uz plaću, koja je manja od 1000 eura, isplaćuju i bonuse tako da na platnoj listi ukupan zbroj ipak bude zaokružen. “To je kao što moj poslodavac kaže: ‘Ja vama dajem europsku plaću’, a ide tako što me prijavio na minimalac od 720 eura ili koliko je već, pa malo uljepšava s bonusima bez kojih mogu sutra ostati. Ili kada idem na godišnji, pa ostanem bez 160 eura”, ustvrdio je jedan radnik.
Čini se da nije problem samo u hrvatskim poslodavcima. “Ali, moj šef koji živi u Njemačkoj kaže da je to dosta fina plaća za Hrvatsku? Kako misliš? I onda ja njemu ne mogu objasniti da putni troškovi od 100 eura nisu dovoljni da se dolazi svaki mjesec u firmu. Čovjek misli da nije problem izdvojiti od sebe 100 eura da bi došao”, napisao je netko.

Mladi Hrvati ostaju živjeti s roditeljima da uštede: Na kraju će ih to baš skupo stajati

Neki su se snašli

Među komentatorima bilo je i onih koji redovito prate statistiku pa znaju da je 100 eura svota ispod državnog medijana. Netko je ustvrdio kako “nigdje na svijetu ne možeš ništa kao samac s plaćom koja je ispod prosjeka”. Drugi su, pak, savjetovali jedno logično rješenje – promjenu posla.

“Istovremeno radi svoj posao pa pošalji molbe i gledaj tko će više ponuditi, jer nema više ‘našao firmu i do penzije u njoj radio’. To zaboravi, jer sam proveo pet godina u jednoj, misleći da ću ostati duže, ali ispada kako se plaće ne podižu, a troškovi rastu. Ako nude više negdje drugdje, ‘ajmo dalje onda. I još da dodam tih 1000 eura je sada standard, jer je to što sam se bojao da će nakon uvođenja eura mnogi poslodavci nuditi tih 1000 eura kao da je nešto poput zlata, a zapravo je 880 eura neto pa sa dodacima nadopune da bude 1000 eura. Tako da pazi i na to koliko ti nude točno”, napisao je Hrvat koji se već našao u takvoj situaciji.

Bilo je rijetkih koji su se snašli s onime što većina smatra “crkavicom”. “Ne znam, ja sam kupio i auto i stan na kredit sa 1050 eura, i još bih stavljao na stranu. Ali trošenje izvan osnova, fakat na minimum svesti”, glasi savjet.

‘Mjesečno zaradi 1000 eura, zašto mu ne ostaje ništa’: Dobio savjet zlata vrijedan

Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.