Foto: Pixabay

Hrvat otkrio kako je prevario šefa: ‘Mrzite me, ali ja sam dobio što sam tražio’

Autor: M.P.

Jedan se Hrvat pohvalio kako je uz pomoć savjeta na Redditu od poslodavca uspio ispregovarati bolje uvjete. “Mrzili ste me u prošloj objavi, ali ja sam dobio što sam tražio – veću plaću”, rekao je na početku pa otkrio više detalja.

“Savjet za ostale, zapamtite da je biznis – biznis. Skoro sve firme na svijetu će napraviti sve što je unutar zakonskih okvira da ostvare više profita. Dokle god mislite da firme nisu nemoralne i da vas ne bi zamijenili prvom prilikom za nekoga tko ima iste vještine, a traži manje para ili nula benefita, grdo se varate. Vidio sam to nekoliko puta dosad u svojoj karijeri, konkretno sam dobio pet tisuća eura više po godini samo zbog jednog maila koji je lažirao drugu ponudu. Dakle, firma je bila sprema i u startu to platiti samo su se pravili grbavi”, ispričao je svoju priču.

U njoj zapravo otkriva kako je do veće plaće došao prevarom, odnosno, poslodavcu je slagao da je dobio bolju ponudu iz druge firme i to iskoristio kao polugu u pregovorima.

FOTO: Guliver image/Ilustracija

Mnogi mu poručuju: Bori se za sebe, nitko drugi neće

Zaredalo se niz komentara, mnogi ga mahom podržavaju jer smatraju da poslodavci i firme u samom startu ne igraju pošteno. “Tvoj potez nekome može biti moralno upitan, meni nije, ali je kao praksa vani sasvim normalna stvar”, “Bravo legendo, bori se za sebe. Ako ti nećeš, neće nitko drugi”, poručuju mu oni koji se s njim slažu.

“Nismo mi tu da mijenjamo pravila igre samostalno, korporacije su ih postavile. Da ih probamo pojedinačno kao radnici promijeniti, završili bismo bez posla. Korporacije na kraju dana ne zanima radnik, a boli ih briga i za proizvod kakav je kao i za kvalitetu posla. Jedini cilj je da za što manje novaca u proizvodnji nešto prodaju za što veću cifru. Jedinu regulativu ovog kanibalističkog divljeg kapitalizma vidim u dvije situacije – da kao kupac ne kupujem proizvode korporacija koje gaze po radničkim pravima ili putem sindikata. Jedino je udruživanje i pokazivanje otpora dosad uspjelo u kapitalizmu donijeti veća prava”, smatra još jedan Redditor.

izvor: Unsplash/Ilusracija

Neki ga osudili: Uvukao si druge ljude u svoje laži

No, bilo je i onih koji njegovo ponašanje ne odobravaju jer ga smatraju nemoralnih. Ponudili su i detaljno objašnjenje zašto. “Nemam problem s laganjem u poslovnim okruženjima, firme često opstaju od laganja, lažu kada otpuštaju, lažu koliki im je budžet, kažu konkurenciji i svojim partnerima. Tko poznaje kapitalizam, prepoznaje i vrijednost laganja u istom. Ja osobno granicu vučem onda kada osoba uvlači drugu osobu u tu svoju laž, koja se tada već transformira u elaboriranu spletku. Da si napisao mail da imaš bolju ponudu bez konkretnih detalja koje nisi dužan nikome, to bi bilo sasvim u redu iz moje perspektive, dapače čak i normalno. Ali tražiti nekoga da iz svoje službene firme tebi pošalje lažni mail nekakve ponude direktno ugrožava tu drugu osobu, vjerojatno čak i samu firmu te osobe, što je za mene već odlazi predaleko i u sferi je podnošenja direktne tužbe”, poručuje mu jedan komentator u odgovorima.

Drugi kaže, kritizirali su ga zbog načina na koji je došao do cilja. “Primarni refleks ti je bio da ideš lagati, uvukao si nekog eksternog u priču. Trenutno ti je dobro završilo, ali godina nije gotova. Upitna ti je radna etika, a tvoja je da takva da nije teško pretpostaviti da ćeš se penjati preko tuđih leđa da se probiješ”.
Odlučili stati na kraj mutnoj praksi na plažama, lokalnim šerifima ovo se neće svidjeti
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.