Foto: Unsplash

Hrvat otišao živjeti u Njemačku pa mu pao mrak na oči: ‘Poludim svaki put kad dođem doma’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Isti proizvod u Hrvatskoj i Njemačkoj, ali kvaliteta različita. Još 2019. godine naša eurozastupnica Biljana Borzan upozoravala je na problem dvojne kvalitete proizvoda u EU koja je pokazala da potrošači u istočnoj Europi dobivaju proizvode lošije kvalitete, a često ih plaćaju po višoj cijeni.

Iako je Europski parlament prije pet godina zabranio proizvode dvostruke kvalitete u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, izgleda kako taj problem još uvijek nije riješen na adekvatan način.

“Perem rublje. Stavim omekšivač iz Njemačke. Roba snažno miriši. Uzmem istu odjeću, bacim natrag u perilicu, uzmem isti omekšivač ali iz Hrvatske i miris se jedva osjeti nakon pranja. Je li to moguće”, stoji u jednom pitanju postavljenom na hrvatskom Redditu.

Niži razred proizvoda u EU

Odmah su se javili brojni Redditovci koji su i sami primijetili nešto slično sa proizvodima koji se kupuju u hrvatskim trgovinama.

“Zar nije slična stvar sa hranom? Meni je u Njemačkoj sva hrana bila nenormalno dobra. Njihov niskobudžetni brand iz Rewea pod nazivom “Ja!” Iliti nešto kao “K-plus” u Konzumu je meni imao okus kao nešto visokobudžetno u Hrvatskoj. I tako za većinu hrane.

Netko mi je prije otprilike godinu dana rekao da smo mi službeno nekakav niži razred proizvoda u EU. Nikakve teorije zavjere, nego transparentno klasificirani kao niži. Trebam istražiti da bih znao više”, bio je jedan od komentara.
“Tako ti je manje više sa svim stvarima iz Njemačke. Uzmi i Nutellu za primjer. Njemačka je puno bolja, kao i ostali slatkiši, a i higijenske potrepštine. Inače bi trebalo biti isto jer smo sada dio EU-a i Schengena, ali eto nije i mi opet dobivamo slabiju kvalitetnu robu. Ja primijetim razliku kada mi rođaci donesu iz Njemačke i kada kupim kod nas i stvarno postoji velika razlika kod nekih artikala. Nije mi jasno zašto kod nas i dalje prolazi roba slabije kvalitete”.

Foto: REUTERS/Russell Cheyne/Guliver/Ilustracija

Proizvodi su gori, ali cijene su niže

Javili su se i brojni Hrvati koji su se u nekoliko posljednjih godina preselili na zapad i koji su također primijetili znatnu razliku između robe koja se prodaje u Hrvatskoj i one koja se prodaju u npr. Njemačkoj i Austriji.

“Kad smo odselili iz Hrvatske u Njemačku, shvatili smo da je kvaliteta istih proizvoda potpuno drukčija. Razloga ima više: zdrava konkurencija, proizvodnja istog proizvoda po višem standardu za Njemačku nego za Hrvatsku, zaštita potrošača, testiranje i javno objavljivanje rezultata proizvoda”.
Otkrili smo zašto Hrvati bježe u Njemačku: Kada vidite cijenu ovog šampona, sve će vam biti jasno

“Poludim svaki put kad odem doma, možda su proizvodi gori, ali su cijene zato više”.

“Nedavno sam se preselio u Austriju, nisi u krivu. Ne mogu ti opisati koliko sam prvih par tjedana ludio zbog toga, sve od okusa slatkiša pa čak do cigareta. Cijene po dućanima su iste ili niže nego u Hrvatskoj.

Da ne kažem da im je savršeni kebab kod Turaka četiri eura, rade domaće lepinje i tortilje. I gdje god sam zasad bio je bolji nego bilo gdje u Zagrebu. (Ovo me najvise smetalo ako cemo bit iskreni). Da budemo pošteni, uslužne djelatnosti su im skuplje, ali se izravnaju sa drugim stvarima koje su jeftinije”.

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.