Foto: Screenshot/Reddit

Hrvat kupio proizvode na akciji pa se šokirao izgledom: ‘Ovo je prvi put da smo ih bacili’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Jedan je Hrvat otišao u trgovinu i kupio proizvode na akciji. Konkretno, radi se o čokoladama – bananicama i Milka čokoladi s lješnjacima. Za bananice je istaknut rok trajanja 25. studenog 2024., dok je za čokoladu s lješnjacima 16. srpnja, također ove godine. Kada je došao kući i otvorio oba proizvoda primijetio neobične boje na čokoladama pa se zapitao kakva je zaista kvaliteta prehrambenih proizvoda na akciji.

Fotografije čokoladica je objavio na Redditu te otkrio da ih nije ni probao, već su završile u smeću. “Generalno, očekujem lošiju kvalitetu kad je popust u pitanju, no ne baš ovoliko lošiju. Primjerice, inače smo fanovi tih bananica, dosta često ih kupujemo kad su na popustu. Nerijetko bude bar dio njih onako malo zgnječen i žilav kad su na popustu. Ne svaki put, no u zadnjih par godina otprilike jedno od tri pakiranja na popustu ne jednoj strani ima zgnječene bananice. Ponekad se zalomi i cijela kutija tih zgnječenih. Jasno mi je da je to vjerojatno zbog transporta ili skladištenja, da se pojesti ako nije baš skroz žilavo”, rekao je pa dodao:

“Ovo je prvi put da smo bacili, nismo ni probali. Inače, ako je nešto na sniženju zbog smanjene kvalitete, volio bih da je zakonom obavezno staviti disclaimer o čemu se radi. Dosta često kupujemo proizvode na sniženju, no u zadnjih par godina je sve očitija ta razlika u kvaliteti. Prije su bile sitnice, no ovo su već škart proizvodi”, opisao je svoje iskustvo.

Foto: Screenshot/Reddit

Neki su zgroženi, no stiglo objašnjenje: Dvije su glavne greške

Neki su se u komentarima složili jer, ruku na srce, bananice izgledaju nejestivo. “Na prvoj slici sam na početku mislio da se radi o pravim bananama koje su dobile fleke od stajanja”, “Ja sam mislio da su na prvoj slici neke čudne kiflice s makom”.

No, javio se i jedan komentator koji je objasnio da su proizvodi zdravstveno ispravni te otkrio zašto tako izgledaju. Kaže, postoje dvije greške pri proizvodnji čokolade. Jedna je cvjetanje šećera, a druga sivljenje čokolade.

“Prva greška je posljedica prevelike vlage u zraku (skladištu, dućanu) i zbog razlike vlažnosti u čokoladi i vani, voda izlazi na površinu, a voda je otapalo što znaci da se topi šećer. Kada se poslije vlaga uravnoteži, dolazi do kristalizacije odnosno cvjetanja šećera. Druga greška je posljedica previsoke temperature u objektima gdje se skladišti ista da čokolada ili nepravilno temperiranje. Zbog toga dolazi do otapanja masti i izlaska na površinu zbog razlike u težini. Snižavanjem temperature kasnije dolazi do ponovnog skrućavanja iste te masti, to jest kakao maslaca”, tvrdi.

Foto: Screenshot/Reddit

Proizvod je zdravstveno ispravan

Kaže da ovi proizvodi imaju obje tehnološke pogreške. “Takav proizvod je zdravstveno ispravan, ali isto tako i ne odgovara seniorskim zahtjevima prema pravilniku za čokoladu i proizvodima sličnima čokoladi. Ono što ti možeš je poslati mail s LOT brojem svog proizvoda proizvođaču koji ima referentni uzorak šarže te će oni provjeriti kvalitetu te ukoliko je problem u temperiranju (jedino što može biti problem proizvođača) učinio si im veliku uslugu i dolazi do povlačenja serije.
No ukoliko je greška prilikom temperature/vlage u transportu, skladištu dućana ili u samom dućanu, njihova krivica to nije. Uglavnom, mogu ti poslati par prigodnih poklona ( 2-3 čokolade) ukoliko im ukažeš na pogrešku”, zaključuje svoje objašnjenje.

Hrvat objavio sliku Domaćice iz američkog dućana: Evo koliko je plaćaju preko bare
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.