Foto: Marko Todorov / CROPIX/ILUSTRACIJA

Hrvat ima plaću od 2.500 eura i želi kupiti stan: Pitao za savjet, a najviše mu pomogao jedan Srbin

Autor: Ivana Jurišić

Jedan Hrvat koji je odlučio riješiti svoje stambeno pitanje otišao je na društvenu mrežu Reddit i postavio pitanje koliki stan kupiti i koji kredit uzeti.

“Pozdrav, imam dilemu. Živim kao samac te imam 30 godina i želio bih sebi uskoro kupiti stan. Ono što me stavlja u dilemu je koliko velik stan uzeti tj. koliko velik kredit uzet? Imam jako dobra primanja i gledao sam stanove od 45 metara kvadratnih za nekih 125 000 eura sa spremištem i garažom što bi me izašlo nekih 160 000  eura. U ovome slučaju stan se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje, blagovaone i spavaće sobe.


Sve ovisi o plaći i troškovima

Drugi stan koji bih gledao je 70 metara kvadratnih te bih htio da ima bar jednu ili dvije spavaće sobe više ako u budućnosti dođu žena i djeca pa da se poslije ne mislim gdje se sa njima skućit. Taj bi stan bio nekih 190 000 eura sa spremištem i garažom što je nekih 230 tisuća eura.

U prvom bih slučaju dizao vjerojatno oko 80 000 eura kredita dok bih  u drugom išao na nekih 150 tisuća eura. Sa manjim kreditom bi mi anuitet bio nekih 49 eura, dok je sa većim 922 eura s time da je razlika skoro pa dupla. Je li netko sam od vas dizao veći kredit i koja su iskustva”, postavio je pitanje na Redditu.

Foto: Unsplash/ilustracija

Jedna Redditovka mu je odgovorila kako je nemoguće odgovoriti na to pitanje jer nitko ne zna kolika su njegova primanja i mjesečni troškovi.

“Na tvom mjestu ne bih uzimala veći stan za potencijalnu ženu i djecu ako sad nisu ni na vidiku. Ako se to i dogodi pa vam zatreba veći stan, možete uvijek uvijek prijeći u veći i zajedno ga plaćati”, bio je njezin savjet.

Manji broj godina otplate

“Mislim da trošim oko 800 eura mjesečno. Slažem se da poslije možemo u veći stan, ali uvijek me strah da cijene nekretnine u budućnosti još više odu gore. Ako u startu uzmem veći stan, onda ne bih imao osjećaj da sam se prevario i jer bi bila manja kamata i vjerojatno broj godina za otplatu kredita.

Jedino šta mi se u ovoj situaciji možda čini ispravno jest uzet manji stan sa garažom i spremištem na dobroj lokaciji. Poslije ako uleti žena ovog mogu iznajmiti, a onaj veći možemo zajedno otplaćivati.

Ako mi za par godine ulete žena i djeca i vezano uz očekivani rast cijena stanova, onda bismo imali dvije plaće za otplaćivanje stan, a imao bih i zaradu od ovog manjeg kojeg bismo tada iznajmljivali. To mi se čini najlogičnije”.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX, Ilustracija

 

Mnogi su mu rekli kako nitko ovu odluku ne može donijeti umjesto njega.

“Novac koji bi potrošio na veći stan, možeš dugoročno investirati u nešto drugo čemu se očekuje da će rasti vrijednost – kao što su dionice, neki ETF. A možeš i kredit vratiti ranije. Ako je stopa niska možda se ne isplati preplaćivati”, napisao mu je jedan Srbin.

“Pa ovo je baš nešto što ti sam trebaš odlučiti. Nitko ne može donijeti odluku za tebe. Ima prednosti/mane i jedno i drugo da uzmeš sada. Ovisi o tebi što smatraš da ti je važnije uzeti…. manji stan s manjim troškovima ili veći stan za potencijalnu obitelj”.

Prvo manji, poslije veći stan

“Ja bih isto na tvom mjestu uzeo manji stan, a ako se pojavi žena ionako ćete prvo živjeti sami i taj stan će vam biti dovoljan. Kasnije možete prodat taj stan i kupit nešto veće. Ja bih osobno gledao da kupim malu kuću za obitelj, a ne stan”.
“Nažalost cijene stanova su otišle progresivno na gore. Uz inflaciju kao i EURIBOR plaća od 2.500 eura više nije dovoljna da bi se uzeo veći stan i lagodno živjelo. Iako stan od 70 kvadrata nije nešto puno kada se od toga još oduzme balkon.

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Ja sam prije pet godina uzeo stan od 75 m2, a prije tri godine kredit od 75 tisuća eura i svi ovi gore navedeni faktori mi predstavljaju solidno opterećenje. Srećom sam kupio stan kad su kvadrati bili jeftinije, inače bih bio u sličnoj dilemi kao i ti”.

Iako mu je većina savjetovala da kupi manji stan, pa prijeđe u veći jednom kad dođu žena i djeca, bilo je i onih koji se nisu složili s tim.

“Obvezno kupi veći stan. Bio sam u sličnoj situaciji sa sličnim primanjima, iako ja imam djecu. Iz stana od 45 m2 u najmu sada sam ušao u svoj stan od 80 metara kvadratnih. Razlika je nebo i zemlja što se tiče kvalitete života i otvara ti brojne mogućnosti. Dojam prostora je također važan.

Ove nekretnine nitko ne želi kupiti: Kupci bježe glavom bez obzira iako je cijena niska

Imaš dobru plaću, nisi za mali stan. Valjda očekuješ daljnji napredak i porast plaće s obzirom na godine i trenutna primanja. Što ćeš s novcima? Investirat i stiskat se u 40 kvadrata? Imaš 30 godina, u većem stanu imaš puno veće mogućnosti. Rastegni se sad s lovom, natjerati ćete da napreduješ i razvijaš.

Došli u Hrvatsku trbuhom za kruhom i doživjeli pakao: ‘Tjeraju radnike da rade bez plaće’

Svatko treba odlučiti za sebe, slažem se s ostalima, ali iz vlastitog primjera najbolji savjet koji sam dobio je da gledam stanove od 70 plus kvadrata”.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.