HRT ‘U SLUŽBI NARODA’: Država plaća milijune da Hanžeković kamatari djecu!

Autor: Marko

Zašto baš Hanžeković naplaćuje dugovanja za HRT i kakvi mutni interesi omogućavaju odvjetnicima da imaju monopol na kamatarenju građana u ime države.

Pravi razlog bogatstvu zloglasnog odvjetnika Marijana Hanžekovića nije njegova izuzetna odvjetnička sposobnost, već status monopolista koji njegov odvjetnički ured Hanžeković i partneri dijeli s još četiti odvjetnička ureda jer samo oni imaju pravo zastupati HRT kad se ovršuju obični građani. Ovaj lihvarski dio HRT-ovog posla je došao Hanžekoviću kao naručen jer svaki put kad netko ne plati pretplatu za HRT, on i njegovi partneri itekako trljaju ruke.

Ne mora napraviti ništa, a milijuni stižu i iz džepa djece!

Prema podatcima za prošlu godinu, svakodnevno se provode 274 ovrhe nad građanima koji nisu platili HRT-u. Naime, možda se netko pita zašto HRT nije taj koji šalje ovrhe, već za to ima čak pet odvjetničkih ureda (Leko i partneri, Owens i Houška, Madirazza i partneri, Odvjetnica Maja Cenić i naravno, Hanžeković), a jednostavni odgovor je da HRT to ne želi plaćati jer mu je jeftinije angažirati odvjetnike (njih 71) da to odrađuju za njih jer oni tvrde da to ne mogu, no o tome nešto kasnije. Pa pojasnimo, odvjetnike zapravo ne plaća HRT, a oni se naplaćuju od onog iznosa ovrhe koji nije dio duga. HRT plati neku simboličnu cifru za troškove zastupanja, ali to nije ništa naspram milijuna koje oni zarade na ovrsi. Ako ste HRT-u dužni 200 kuna, a troškovi ovrhe iznose tisuću kuna, najveći dio razlike ide Hanžekoviću u džep. To je možda legalno, ali je i kriminalno. Međutim, kad ovrhe ne radi državna služba nego privatni odvjetnički ured može postati kriminalno i u doslovnom smislu te riječi. U javnost je isplivao slučaj gdje je Hanžekovićev ured pokušao ovršiti 12-godišnja djevojčicu jer duguje 480 kuna zajedno sa zateznim kamatama uvećano za trošak od ovršnog postupka od 931,25 kuna. Osim što je to u svakom pogledu protuzakonito, jednako zabrinjavajuće je da su na ovršnom prijedlogu naveli krivu adresu, ali su ime djevojčice i njezin OIB točni. To znači da Hanžeković može do vaših podataka doći kako ga je volja i isto tako ih koristiti, a nitko zapravo njihove ovršne prijedloge ne provjerava dok se ne dogodi ovakva monsturozna situacija. Pitanje je onda koliko je ovakvih slučajeva za koje se ne zna…

Ako uzmemo da svaki odvjetnički ured provede oko 55 ovrha dnevno, to je nešto više od 20 tisuća ovrha godišnje. Nije bitno jeste li dužni HRT-u 200 kuna (dugovanje nakon kojega se zove Hanžekovića i njegovu ekipu lihvara) ili 500 kuna, troškovi ovrhe i dalje iznose tisuću kuna. Drugim riječima, da odvjetnički ured dobije pola, zajamčen mu je godišnji prihod od minimalno deset milijuna kuna. Kako doznajemo, Hanžekovićev odvjetnički ured proveo je najviše prisilnih naplata dugovanja od ostalih ureda pa je tako recimo prije tri godine zaradio nekih 13 i pol milijuna kuna samo na tome, a taj broj sa svakom godinom raste za koji milijun. Zapravo je taj dogovor između Hanžekovića (i odvjetnika sličnih njemu) i naše javne medijske kuće bliže reketarenju jer bi HRT zapravo mogao naplaćivati dugovanja i sam. Oni imaju svoju pravnu službu koja po našim spoznajama zapošljava samo četvero, petoro ljudi i to je njihova glavna izlika zašto je slanje ovrha zapravo posao koji je bolje ostaviti nekome drugom. Tih četiri, pet odvjetnika koji baš rade za HRT ne bi moglo pokriti 100 tisuća ovršnih zahtjeva godišnje. Rješenje je očito, trebali bi stalno zaposliti veliki broj odvjetnika koji će to raditi za njih.

Ma kome oni lažu?

Zapravo smo se iznenadili da HRT ima odgovor i za tu ideju jer su napravili procjenu troškova. Na HRT-u su zaključili da bi ih rad 71 odvjetnika s mjesečnom bruto plaćom od oko 15 tisuća kuna godišnje koštao nekih 12,7 milijuna kuna. Osim toga, imali bi dodatni trošak zbog onih tri posto građana koji šalju prigovore na na ovrhu pa je to dodatni trošak od oko tri milijuna kuna pa im je jeftinije plaćati odvjetnike. No je li zbilja tako? Prema našim saznanjima, procedura za naplatu pretplate na HRT-u ide ovako: Ako vaš dug prema HRT-u prijeđe 200 kuna, prvo vam se šalju tri opomene, a ako to ne uspije, zove se Hanžekovića i ostale odvjetničke urede koji šalju ovrhu na kojoj građane opeljuše za tisuću kuna. Međutim, s jednom minimalnom izmjenom zakona i većim brojem zaposlenika, HRT bi mogao provoditi ovrhe i sam, a umjesto da pet ureda ubire po deset milijuna kuna, taj bi novac mogli uzeti oni, a istovremeno smanjiti troškove građana.

Primjerice, kad bi se Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji promijenio na način da sve ovrhe na dugove do 500 kuna odrađuje pravna služba HRT-a po povlaštenoj cijeni od 500 kuna, već tu građani uštedjeli, a HRT bi imao dovoljno novca da plati odvjetnike, administraciju i slično. Pa zašto onda to mora raditi Hanžeković i kakvi mutni interesi omogućavaju odvjetnicima da imaju monopol na kamatarenju građana u ime države. Na kraju krajeva, mnogi bi od nas radije platiti državnoj tvrtki nego nekom bogatašu koji sve vidi kroz novac. Bar bi onda bili malo sigurniji da nam maloljetno dijete neće dobiti ovrhu.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.