Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HPK TRAŽI HITAN SASTANAK S NOVIM GRADONAČELNIKOM: Miče li Tomašević male hrvatske proizvođače s glavnog zagrebačkog trga?

Autor: Ivana Jurišić

Hrvatska poljoprivredna komora traži hitan sastanak s zagrebačkim gradonačelnikom Tomaševićem kako bi razgovarali o budućnosti održavanja manifestacija u gradu Zagrebu.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u priopćenju HPK ističe kako su potrošači posljednjih godina imali priliku kupovati proizvode domaćih potrošača na središnjem Trgu bana Jelačića, ali kako postoji opasnost da to više ne bude tako:

“U posljednje vrijeme dobivamo informacije od organizatora manifestacija i naših vrijednih proizvođača kako postoji tendencija novog rukovodstva grada Zagreba, da se te manifestacije dislociraju na manje atraktivne lokacije, zbog čega bi s gradonačelnikom Tomaševićem i njegovim suradnicima htjeli razgovarati o strategiju koju planiraju provoditi te dobiti informacije o tome kakav je pogled na kratke lance opskrbe i zaštitu domaće proizvodnje”, izjavio je Jakopović.

Iz HPK poručuju da kao krovno udruženja svih hrvatskih poljoprivrednika i proizvođač žele održati sastanak s gradonačelnikom i suradnicima kako bi dobili uvid u nove politike grada Zagreba i odnos prema domaćim proizvođačima te kako bi prezentirali svoj rad i strategiju kratkih lanaca opskrbe za potrošače grada hranom i poljoprivrednim proizvoda domaćih proizvođača.

“Hrvatska poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane proteklih je godina na udaru snažne globalne konkurencije koja prodaje svoje proizvode često po dampinškim cijenama na policama trgovina (koje su u većinu u stranom vlasništvu), a domaći proizvođači sve teže dolaze do police trgovine, čime su građani Zagreba uskraćeni za jedan kanal prodaje i dostupnosti domaćih proizvoda”, dodaje Jakopović.
HPK gradu Zagrebu želi pružiti svu potrebnu podršku, savjete i da se u suradnji s poljoprivrednicima zajedno pokuša osmisliti manifestacije koje bi mogle poboljšati dostupnost domaćih proizvoda za građane grada Zagreba, po standardima koji će zadovoljiti sve EU kriterije i kriterije zaštite prostora i grada. Isto tako HPK želi da se poboljša dostupnost domaćih proizvoda i hrane na zagrebačkim Tržnicama gdje se vrlo često nalaze uvozni proizvodi koji dolaze preko prekupaca, ali i da se bolje provode kontrole proizvoda koji se nalaze na tržnicama s ciljem zaštite potrošača.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.