fbpx

HOĆEMO LI SE SMRZAVATI? Plin, struja, drva, pelet… Sve je skupo, a idu i nestašice: ‘Proizvedemo šest puta više nego što nam treba, ali sve odlazi u izvoz. Tko je kriv?’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

S prvim nižim temperaturama građani se zabrinuto pitaju kako će se grijati ove zime. I dok su oni koji se griju na toplanu, manje više sigurni kako im cijene neće rasti u nebo i kako će im biti dovoljno toplo, to se ne može reći za one koji se moraju grijati na neki drugi način.

Jedni od onih koji se suočavaju s najvećim problemima su oni koji se griju na pelete. Naime, grijanje na pelete se godinama reklamiralo kao ekološko po prihvatljivoj cijeni. U međuvremenu, situacija se promijenila pa iako je Vlada nedavno smanjila porez na dodanu vrijednost s 25 na 13 posto, cijene su svejedno otišle u nebo.

Hrvatskoj su peleti jedan od važnijih izvoznih proizvoda. Većina naših peleta završi u Italiji, koja poput ostatka Europe zbog manje ruskog plina ne zna čime ove zime grijati škole, vrtiće, bolnice, domove svojih građana. I tako dok hrvatski peleti završavaju u izvozu,  Srbija i BiH su izvoz zabranile. Naime, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH je najavilo donošenje odluka o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta kako bi se zaustavila njihova velika poskupljenja posljednjih mjeseci. Tona peleta u BiH se prodaje za 320 eura, dok je lani njihova cijena bila 150 eura. Proizvođači povećanje cijene pravdaju rastom cijene električne energije, poskupljenjem sirovina te rastom cijena nafte i plina.


Hrvati su u međuvremenu sve više zabrinuti. Pelete je sve teže i naći. Odete li na web stranice bilo koje naše trgovine koje prodaju pelete, vidjeti ćete kako ih u većini gradova nema.

Jedna naša čitateljica iz Zadra nam je rekla kako je po pelete morala u Zagreb, jer ih u Zadru nije mogla naći.

“Ne znam ima li ih, ali na nekoliko mjesta na kojima smo tražili ih nije bilo pa smo morali u Zagreb. Ni tamo nismo mogli naći dovoljno, pa ne znam što ćemo do kraja zime”.

‘Sve što proizvedemo, odmah i prodamo’

Tvrtku RST Pellet je najveći proizvođač drvenih peleta u Hrvatskoj. Komercijalni voditelj Goran Petranović kaže kako je problem s peletima rezultat poremećaja na jednom od najvećih tržišta peleta, talijanskom. “Poremećaji na tržištu nastali su zbog raskinutih lanaca u opskrbi, problema u brodskom prijevozu, ali i kamionskog prijevoza. Rezultat navedenog je smanjena ponuda peleta na glavnom tržištu, koja se dodatno produbila i u ovoj godini”, rekao nam je komercijalni voditelj istaknuvši kako je na probleme na tržištu utjecao i rat u Ukrajini koji je utjecao na porast cijena drvne sirovine, električne energije, repromaterijala, goriva, rezervnih dijelova.

“Već od zadnjeg kvartala prošle godine situacija je takva da sve što proizvedemo, odmah i prodamo. Nemamo zalihe peleta na skladištu”, kaže.

Hrvatski kupci godišnje potroše između 70.000 i 80.000 tona godišnje, dok proizvodnja svih proizvođača peleta u Hrvatskoj iznosi otprilike 450.000 – 500.000 tona godišnje.
Do prije nekoliko godina hrvatsko tržište peleta nije niti postojalo pa su proizvođači bili primoreni okrenuti se isključivo vanjskim (razvijenijim) tržištima po pitanju potrošnje peleta, kako bi uopće opstali. Tako hrvatski peleti umjesto u hrvatske domove idu u Italiju. Petranović kaže kako njihova tvrtka upravo na talijansko tržište plasira do 80 posto njihovih proizvoda.

Nažalost, problem s peletima neće se moći riješiti preko noći. Naime, rastuće cijene energije tjeraju Europljane da se vrate starijim, klasičnim metodama grijana, poput ugljena, ogrjevnog drva i peleta. Kako je cijena peleta ista u Hrvatskoj i u Italiji, lako je vidjeti da će ovo poskupljenje puno lakše podnijeti talijanski kupci čija je kupovna moć puno veća od onog hrvatskih kupaca. Nažalost, kako stvari sada stoje, Talijani će se grijati na hrvatske pelete, dok će se Hrvati u svojim domovima smrzavati.

Prati to sve sa zebnjom i hrvatska Vlada pa tako saznajemo iz izvora bliskih vrhu HDZ-a da je i sam Andrej Plenković zabrinut, ali se nada da će građani prezimiti uz dovoljno ogrjevnog materijala.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.