fbpx
Foto: Pixabay

HOĆEMO LI PRIVREMENO OSTATI BEZ SVOJIH MOBITELA? Teleoperateri u velikim problemima, traži se rješenje na najvišem nivou

Autor: Dnevno.hr

Mobilne mreže u Europi bi ove zime mogle privremeno ostati bez napajanja ako vlade odluče ograničiti potrošnju struje, upozoravaju izvori u telekomunikacijskom sektoru koji provjerava zalihe generatora.  Strahuje se da bi rekordno jaka zima mogla testirati europsku telekomunikacijsku infrastrukturu i prisiliti vlade da pokušaju ublažiti posljedice redukcija.

Četvorica direktora telekomunikacijskih kompanija su objavila kako u mnogim europskim zemljama nema dovoljno rezervnih sustava koji bi se nosili s opsežnijim prekidima u opskrbi strujom, što bi onemogućilo upotrebu mobilnih telefona.

Zemlje Europske unije, uključujući Francusku, Švedsku i Njemačku, trenutačno pokušavaju osigurati normalno funkcioniranje komunikacija čak i ako nestanak struje isprazni pomoćne baterije na na tisućama mobilnih odašiljača.


U Europi ima gotovo pola milijuna odašiljača, a većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta.

Planovi koje je u Francuskoj iznio distributer električne energije Enedis uključuju u najgorem slučaju potencijalno isključenje struje do dva sata, saznaje se iz dva izvora upoznata s tim pitanjem. Navodi se kako bi se struja potpuno isključivala tek u pojedinim dijelovima zemlje, uz načelo rotacije, a redukcija bi bile pošteđene bitne službe, poput bolnica, policije i vlade, rekli su izvori.

Problem je što bazne stanice još nisu izuzete iz restrikcija.

Predsjednica FFT-a Liza Bellulo je rekla kako Francuska ima oko 62.000 odašiljača, a kompanije ih neće moći sve opremiti novim baterijama.

Zbog potencijalnih nestašica električne energije, zabrinute se i telekomunikacijske kompanije u Švedskoj i Njemačkoj.

Talijanska udruga telekomunikacijskih kompanija je u razgovoru za Reuters rekla da želi da mobilna mreža bude izuzeta u slučaju prekida ili smanjene opskrbe strujom, dodavši da o tome namjerava razgovarati s novom talijanskom vladom.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.