fbpx

HOĆE LI ZBOG EURA POSKUPJETI KREDITI? Stručnjaci za Dnevno pobrojali prednosti i nedostatke uvođenja nove valute u Hrvatsku

Autor: D.Katalinić

Nakon objavljene informacije da je Hrvatska službeno ušla u europski tečajni mehanizam, 2 (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za euro, profesor monetarne politike na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu dr. Ivan Lovrinović u izjavi za Dnevno poručuje da je Hrvatska daleko od spremnosti za uvođenje zajedničke europske valute.

“Kad budemo na 80 posto njemačke produktivosti, kad budemo na 80 posto njemačkog standarda i 80 posto njemačkih plaća, ja ću biti prvi koji ću se zalagati za uvođenje eura, a budući da smo daleko od toga mogu samo kazati da premijer Plenković i njegova Vlada vode Hrvatsku prema grčkom scenariju”, poručuje Lovrinović i poziva sve pojedince, udruge i stranke – i Škorin Domovinski pokret, i Most, i platformu Možemo pa čak i SDP (uz podsjetnik da je i predsjednik Milanović svojedobno bio protiv eura) da se okupe i zajednički izvrše pritisak na Vladu kako bi se raspisao referendum o uvođenju eura jer, podsjeća, sve ankete u zadnjih nekoliko godina pokazuju da je većina građana Hrvatske protiv uvođenja europske valute.

Prema njegovom mišljenju, Plenković namjerno forsira uvođenje eura kako bi Hrvatsku stavio u potencijalni sanacijski program EU, odnosno kako bi Bruxelles vodio hrvatsku gospodarsku politiku u krizi koja nam dolazi, a sve po onoj narodnoj “brigo moja prijeđi na drugoga”.

Iako Lovrinović – jedan od najvećih protivnika uvođenju eura, čije predavanje “Euro, novac bez države” možete pogedati OVDJE – tvrdi da će uvođenjem eura neminovno doći do rasta cijena i pada plaća, ondosno životnog standarda, dr. Petar Vušković iz Centra za ekonomske analize i javne politike podsjeća da je empirijski dokazano da su cijene u zemljama koje su uvele euro porasle tek 0,23 posto što je, napominje, manje od godišnje stope inflacije u Hrvatskoj koja iznosi jedan posto.

Protivnici uvođenja eura posebno ističu da Hrvatska njime gubi monetarni suverenitet, a u slučaju financijske krize ili recesije državi se sužava manevarski prostor u vođenju aktivne monetarne politike, odnosno funkcionalnom tiskanju novca, jer smo tada pod kontrolom Europske centralne banke koja takvo nešto, naravno, neće dozvoliti. Protivnici eura pri tom navode primjere Češke, Poljske i Mađarske koje su ispunile uvjete za uvođenje eura, a ipak kalkuliraju s njegovim uvođenjem baš iz razloga što im se nacionalna valuta pokazala izrazito važnom kada dođe do eksternih šokova, poput krize iz 2008. – tim državama je u vrijeme recesije BDP rastao brže nego članicama eurozone!

Hrvatska uvodi euro najranije 2023. godine: Objavljeno po kojem ćemo tečaju mijenjati kune

Ipak, uvođenje eura ima i dobre strane: doći će do pada kamatnih stopa, odnosno jeftinije ćemo se zaduživati, iako i tu treba biti oprezan. Sloveniju je, primjerice, uvođenje eura gotovo stajalo bankrota: zbog priljeva jeftinog novca došlo im je do kreditnog booma, a udio javnog duga u BDP-u im je s 26 posto skočio na 81 posto!
Građanima koji imaju kredite u kunama neće se ništa promijeniti niti će im otplata zajma poskupjeti, poručuje kreditni konzultant Hrvoje Travnikar iz Pro grupe. “Ako vam je plaća 5000 kuna, a rata za kredit 1250 kuna, odnosno 25 posto plaće, i nakon konverzija kuna u eure rata kredita i dalje će vam činiti 25 posto plaće, dakle dužnicima u kunama se ništa ne mijenja”, navodi Travnikar i podsjeća da će se isto odnositi i na štednju u kunama – ako vam štednja čini, primjerice, 20 posto vaše ukupe imovine, i nakon konverzije bit će 20 posto vaše imovine”.

Kao pozitivna strana uvođenje eura posebno se ističe ukidanje valutne klauzule, jer postaje nepotrebna, odnosno rizika za kredite, a građani i poduzeća više neće plaćati ni tzv. transkacijske troškove kod kupovanja deviza. No, zato će banke i mjenjačnice prema izračunu Centra za javne politike i ekonomske analize ostati bez čak dvije milijarde prihoda koliko godišnje zarade samo na kupoprodaji eura!

Autor:D.Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.