Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

HOĆE LI PASTI CIJENA OMILJENOM NAPITKU? S druge strane svijeta za Hrvate stižu dobre vijesti: ‘Zbog viših cijena, morale smo promijeniti taktiku’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Institut za kavu ICAFE je procijenio kako će Kostarika u sezoni 2022/2023. proizvesti znatno više kave zahvaljujući većoj površini pod plantažama, najavljujući oporavak od posljedica nepovoljnih klimatskih uvjeta.

U novoj sezoni proizvodnja će vjerojatno porasti za 11,5 posto, na 1,43 milijuna vreća po 60 kilograma, procjenjuje ICAFE.


“To je jako dobra vijest. Uvijek smo govorili bi Kostarika trebala proizvoditi više kave, s obzirom na kontinuirano veliku globalnu potražnju”, rekla je izvršna direktorica instituta Xinia Chaves. U prethodnoj sezoni klima je negativno utjecala na urod zbog čega je izvoz pao za 8,8 posto, pa kostarikanski uzgajivači nisu mogli maksimalno iskoristiti više cijene na međunarodnim tržištima.

To bi mogle biti dobre vijesti za hrvatske ljubitelje kave jer bi veća ponuda na tržištu mogla dovesti do nižih cijena kave.

Poskupljenje veće od europskog prosjeka

Naime, početkom listopada Eurostat je objavio kako su cijene kave u Hrvatskoj za 23,2 posto više nego lani, što je više od europskog prosjeka,

Od kave je više poskupio šećer, čak 40 posto, što znači da omiljeni napitak postaje sve manje pristupačan građanima. Cijena obična kave u Zagrebu već je na brojnim lokacijama 14 kuna, dok ćete za macchiato morati platiti i kunu više. Snježana je bila jedna od onih Zagrepčanki koja je skoro svaku pauzu na poslu išla s kolegicama u kafić, ali sada su promijenila taktiku.

“Sad idemo možda 1-2 puta tjedno, ali inače uzmemo termosicu i popijemo kavu na klupi u parku kraj posla. Otkako je gorivo jučer naglo poskupjelo, baš smo razgovarale da se trajno prebacimo na klupu”, smije se simpatična Zagrepčanka.

 

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.