Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

HOĆE LI NAPOKON PUKNUTI NEKRETNINSKI BALON? Guverner Vujčić ima zanimljivu prognozu, objasnio na što treba paziti

Autor: Dnevno.hr

Velika bankarska kriza koja započela u SAD-u bankrotom banke Sillicon Valley prošlog tjedna se preselila u Europu kada su dionice švicarske banke Credit Suisse počele padati te joj je u pomoć morala uskočiti banka USB kako bi je spasila od bankrota.

Situacija se jučer stabilizirala, ali mnogi se pitaju je li bankarski sustav spašen i može li se bankarska kriza preseliti i na Hrvatsku. O tome je jučer u Dnevniku Nove TV govorio guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić koji je istaknuo kako je novac u hrvatskim bankama vrlo siguran.

“Banke su dobro kapitalizirane i imaju vrlo visoku likvidnost, što se vidi iz svih pokazatelja. Kapitaliziranost hrvatskih banaka je 24,6 posto, a prosjek Europske unije je 18,9 posto. Koeficijent likvidnosti je 242 posto u odnosu na prosjek EU-a od 162 posto”, rekao je guverner.

‘Građani se ne trebaju brinuti za depozite’

Na komentar novinara kako je i švicarska banka Credit Suisse bila dobro kapitalizirana, ali ju je na kraju ipak kupila najveća tamošnja banka UBS Vujčić je rekao kako je solidno kapitalizirana, ali ne kao hrvatske banke.

“Drugo, to je banka koja je već neko vrijeme imala problema s poslovnim modelom i rezultatima. Godinama imaju probleme, tako da ono što se dogodilo nije bilo neko veliko iznenađenje”, rekao je Vujčić.

Guverner je istaknuo kako su depoziti hrvatskih štediša osigurani do 100.000 eura i da se tko god ima depozite do tih iznosa ne mora brinuti.

“Čak i u najgorem slučaju, koji ne predviđamo i koji u ovom trenutku nije realna opcija, njihovi su depoziti sigurni. Otprilike 55-60 posto svih depozita u hrvatskim bankama je osigurano”, rekao je Vujčić.




Kamate rastu, ali sporije nego u eurozoni

Govoreći o cijenama kredita u Hrvatskoj, rekao je kako njihove cijene rastu, ali nešto blaže nego u eurozoni.

“Vidimo da su krediti poduzećima rasli s dva na tri posto, a stanovništvu za pola posto”, kazao je guverner.

Dotaknuo se i tržišta nekretnina čije cijene nisu nikad bile više.




“Vidimo da su cijene 2022. godine znatno rasle, ali vidimo i da se promet na tržištu smanjuje. Prošle godine imali smo manji broj transakcija nego 2021. i opet vidimo da se prema četvrtom kvartalu broj transakcija smanjuje. Ono što se obično na tržištu nekretnina događa nakon pada broja transakcija jest pad cijena”, komentirao je Vujčić.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.