Pixabay

HOĆE LI EUROPA OSTATI BEZ PLINA? Štern upozorava: ‘Dođe li do vojne akcije, cijelu Europu čekaju ratni uvjeti’

Autor: Ivana Jurišić

Nastavljaju se napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, te su Sjedinjene Države u nedjelju objavile da su naložile povratak kući članova obitelji zaposlenika veleposlanstva u Ukrajini, preporučivši svim američkim državljanima da razmotre mogućnost odlaska zbog prijetnje ruske vojne akcije. Amerikanci su u Ukrajinu također poslali drugu pošiljku oružja kao dio obrambene pomoći u vrijednosti od 200 milijuna dolara.
U isto vrijeme, u Europi koja je ovisna o ruskom plinu, zabrinutost raste. Kraj zime je još daleko, a nedostatak ruskog plina Europu bi bacio na koljena.

Energetski analitičar Davor Štern u razgovoru za Dnevno govori da ne vjeruje da će doći do vojne akcije:

“Mislim da od toga neće biti ništa, ali u slučaju eventualne vojne akcije sigurno možemo očekivati ratne uvjete za cijelu Europu”, uvjeren je Štern.

“U slučaju vojne akcije možemo očekivati kompletno zaustavljanje isporuke ruskog plina prema cijeloj Europi, a možda i kazahstanskog plina, ovisno što se tamo odluči. To je ogroman pritisak na plinsko gospodarstvo Europe”.

Proći ćemo bolje od ostatka Europe

Na pitanje što će se dogoditi s Hrvatskom u slučaju eskalacije sukoba u Ukrajini, Štern odgovara da bi Hrvatska trebala proći bolje od ostatka Europe:

“Mi navodno imamo dovoljno kapaciteta sa domaćom proizvodnjom i LNG-jem za svoje potrebe”, govori napominjući da će nama glavni problem biti velike cijene plina:

“Kad robe nema ili je nema dovoljno, cijena joj raste u nebo. Ja se ipak nadam da do prekida opskrbom neće doći”.
Pitanje koje muči mnoge građane su eventualne redukcije struje u slučaju nedostatka energenata:

“Hrvatska polovicu struje uvozi iz inozemstva, te uvijek postoji mogućnost da neće biti dovoljno struje u slučaju nestašica plina. Ako se svi oni koji se griju na plin, prebace na grijanje strujom, može doći do velikog porasta potrošnje električne energije koja neće moći zadovoljiti sve potrebe građana, čak ni iz uvoza”, uvjeren je Štern.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.