fbpx
Foto: Pixabay/Ilustracija

HOĆE LI CIJENA MESA PODIVLJATI? Uzgajivači otkrivaju koliko ćete skuplje plaćati meso u narednim mjesecima

Autor: Ivana Jurišić

Drugu polovicu prošle godine obilježila su poskupljenja hrane. Započelo je s uljem, nastavilo s voće, povrćem, jajima, kruhom, mliječnim proizvodima. Činilo se kako jedino nije poskupjelo meso. Ipak, da nije baš tako pokazuju nam posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku koji govore kako su cijene mesa u prosincu na godišnjoj razini otišle gore 4,1 posto. Ne toliko kao druge kategorije proizvoda, ali nije ni malo. Udar je to na džep prosječnog hrvatskog građanina koji na hranu troši oko 27 posto primanja.

I kao da to nije dovoljno, mediji nas posljednjih dana bombardiraju naslovima u kojima piše da se pripremimo na poskupljenja mesa od čak 30 posto u sljedećim mjesecima. Koliko je to istina provjerili smo kod Zvonimira Širjana, predsjednika Udruge Baby Beef i jednoga od najvećih uzgajivača baby beefa u Hrvatskoj i Mladenom Kušekovićem, vlasnikom tvrtke Natura Beef koji u Udbini uzgaja goveda i koji jedini u našoj zemlji ima mesnicu u kojoj prodaje isključivo meso iz vlastitog uzgoja.

“Poskupljenja će sigurno biti, ali neće biti tako strašno kako se zadnjih prikazuje u medijima”, objašnjava nam Širjan.


“Očekujemo da će mesu, ovisno o vrsti, cijena rasti nekih 2 do 5 kuna. S obzirom na rast cijena inputa, to i nije tako velika cijena, osobito ako znamo da je riječ o domaćem mesu s hrvatskih farmi”.

Širjan napominje kako je svjestan činjenica da u Hrvatskoj živi dosta ljudi kojima i najmanje poskupljenje teško pada, ali kako je poskupljenje neodgodivo:

Visoke cijene mesa na europskim burzama

“Na europskim burzama i europskom tržištima žive junadi i mesa junadi cijena je već porasla nekih 10 do 12 kuna, što se kod nas nije dogodilo. To je i razlog velikoj potražnji iz inozemstva. Mi smo se ipak odlučili prodavati naše meso na hrvatskom tržištu, pa makar postigli i nižu cijenu, jer želimo da hrvatski potrošači imaju prilike jesti hrvatsko meso”, dodaje Širjan.

U jednom kutku tržnice na zagrebačkom Kvatriću u mesnici “Natura Beef” možete kupiti meso koje na svojoj farmi u Udbini uzgaja Mladen Kušeković. Njegove životinje se uglavnom hrane hranom koji sami uzgajaju, dok žitarice kupuju od eko proizvođača u Slavoniji.

“U posljednjih godinu dana svi troškovi inputa su otišli što 20, što 40 posto manje, pa smo prije dva tjedna nakon dugo razmišljanja ipak podigli cijenu našeg mesa za 10 posto jer je to bio minimum da bismo uspjeli koliko toliko održati našu proizvodnju”, govori Kušeković.

Kaže kako se bojao reakcije svojih kupaca, ali kako je na kraju sve prošlo dobro:




“Ljudi su svjesni da je sve poskupjelo. Apsurdno je da posljednjih mjeseci vidimo kako raste cijena žive stoka, a cijena mesa ostaje stabilna. To nema nikakve logike”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.