Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX / Ilustracija

Hoće li biti novca za više plaće i mirovine Hrvata: ‘Osuđeni smo na sušu kad izvor presahne’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Ostalo je točno sedam dana do parlamentarnih izbora, a stranke pokušavaju uvjeriti glasače da upravo njima daju povjerenje na sljedeće godine. Iako se lijevo i desno mogu čuti obećanja o višim plaćama i mirovinama, nijedna stranka još nije objasnila kako doći do novaca koji će se koristiti da bi se digle plaće i mirovine.

Ekonomistica Marina Tkalec s Ekonomskog instituta u Zagrebu je u razgovoru za Forbes govoreći o rastu BDP-a posljednjih godina rekla da nam je na ruku išla struktura našeg gospodarstva.

“Osim što nismo ugušili ekonomiju za vrijeme COVID krize i izbjegli smo veliko zatvaranje i snažniji pad zaposlenosti i BDP-a, čini se da smo i profitirali od snažnog oporavka potražnje za uslugama u postpandemijskom razdoblju. To je jedna od rijetkih situacija kada se inače nepoželjna struktura s prevelikim oslanjanjem na turizam pokazala uspješnom.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Oslanjanje na državnu potrošnju

U puno smo većoj mjeri izbjegli i probleme na strani ponude i visoke cijene energenata i sirovina koje su prouzročile probleme u ekonomijama s jakom industrijom, pri čemu prvenstveno mislim na Njemačku i pandemijski i geopolitički uzrokovanim poremećajima u dobavnim lancima te visokim cijenama inputa”, rekla je Tkalec.

Hrvatskoj su pomogli i EU fondovi, kao i visoka likvidnost banaka uslijed priprema za uvođenje eura. Govoreći o novcu EU fondova, Tkalec upozorava da se ranije trebalo misliti na što će se taj novac potrošiti.

Ovaj sektor je u najvećim problemima od velike krize: ‘Nema pomoći, slijede otkazi’
“Ako novac potrošite na uklanjanje prepreka, podizanje produktivnosti i učinkovitosti, jačanje gospodarstva i povećanje inovacijskog kapaciteta s ciljem povećanja potencijalnog BDP-a, tada vas smanjenje EU novca u budućnosti neće toliko boljeti jer ste ojačali vaše gospodarstvo, izgradili kapacitete, multiplicirali povoljne učinke EU fondova na lokalno gospodarstvo i time stvorili interne kapacitete za potporu budućem rastu.

Ako to niste učinili na početku procesa, a bojim se da Hrvatska u više segmenata nije, osuđeni ste na sušu kada jedini izvor na kojeg ste se oslanjali, presahne. U tome trenutku ključno će biti oslanjanje na državnu potrošnju te kapacitete financijskog sustava koji mogu i ublažiti tranziciju, ali samo ako trenutno stanje ciklusa bude povoljno”, kaže Tkalec.
 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.