fbpx

HNS s hrvatskim toaletnim papirom želi obrisati svoju sramotu!

Autor: Marko

Kad ubacuju tamo svoje članove, nitko vas mrko ne gleda ako tvrtka i dalje ostvaruje dobit. HNS-ov novi direktor kao da to ne radi da stvori radna mjesta nego iz puno manje plemenitoga cilja, ali nijedan toaletni papir ni salveta neće obrisati to kako je on došao na čelo te tvrtke.

Službeno je, Hrvatska će dobiti prvi toaletni papir vlastite proizvodnje. Ovaj novi hrvatski brend proizvodit će državna tvrtka Narodne novine. Iako je to došlo kao iznenađenje za mnoge građane Hrvatske, postoji nekakva šaljiva simbolika u tome da hrvatski toaletni papir počne proizvoditi upravo državna tvrtka. Manje je bitno kako su Narodne novine došle do te ideje, koliko je bitno da su se toga sjetile baš Narodne novine, ali o tome nešto kasnije.

Prema podatcima iz javnoga natječaja, Narodne novine za novo postrojenje moraju naći prostor od 6500 do 9000 kvadratnih metara. Kako doznajemo, tvrtka je već uložila četiri milijuna eura u cijeli projekt (proizvodna linija, 15 tegljača…), a da nije osigurala spomenuti prostor. Proizvodna linija trebala je biti smještena u okolici Rijeke, ali se zbog manjka prostora od toga odustalo. Onda se sve preselilo u novi prostor u Krapinu, a sve je izglednije da će tamo i ostati. Priča se da Uprava baš tamo želi potpisati petogodišnji ugovor o najmu prostora, ali se još nisu usuglasili. Što duže oni čekaju, to manje novca imaju jer su unaprijed naručili sva potrebna postrojenja koje Narodne novine ne mogu preuzeti jer ih nemaju gdje smjestiti. Za svaki mjesec koji čekaju dužni su nadoplatiti 100 tisuća eura ležarine. Od trenutka kad su trebali preuzeti robu, već je prošlo duže od mjesec dana, a nitko ne zna koliko će se razvući.

Koliko će novih zaposlenika biti iz HNS-a?


Kako su Narodne novine zapravo jedna od rijetkih državnih tvrtki koje ostvaruju dobit, bitno je i koja politička stranka u njoj vlada. Svi se sjećaju nedavnog skandala kad je na čelo Narodnih novina postavljen Anđelko Topolovac, HNS-ov načelnik zagorske Općine Radoboj. Silan broj nelogičnosti oko ovog imenovanja izazvale su bijes cijele javnosti. Za početak, Topolovac je preuzeo mjesto predsjednika uprave Narodnih novina od Petra Piskača, čovjeka koji je 22 godine radio u tvrtki i koji ju je pretvorio u priču o uspjehu.

Takvih priča u javnom sektoru i nema puno pa nikome nije jasno kako je Vlada mogla doći do ove odluke. Još jedan detalj koji ovaj slučaj zapravo pretvara u skandal je da Topolovac nema čak ni razinu formalnog obrazovanja koja se očekuje od čovjeka koji treba voditi ovu uspješnu tvrtku. Inženjer prometa koji nije odradio zadnju godinu fakulteta možda i nije najbolji izbor, alternativa je postojala. Ipak, stara Uprava je dobila nogu, a tko zna što će donijeti nova. Da bi “obrisali” ljagu sa svoga imena, Topolovac će gurnuti Narodne novine u sasvim novu granu proizvodnje i proizvoditi toaletni papir, salvete i papirnate ručnike za poznate brendove, a navodno bi već dogodine mogli imati i hrvatske brendove. Sve to zvuči lijepo i krasno, pogotovo za 40-ak ljudi koji će raditi na novom postrojenju. No, kako je HNS stranka za uhljebljenje, bit će zanimljivo vidjeti koliko će novih zaposlenika biti stranački obojeno.

Narodne novine stvaraju dobit, a HNS zanimaju samo tvrtke u plusu. Zašto? Jer kad ubacuju tamo svoje članove, nitko vas mrko ne gleda ako tvrtka i dalje ostvaruje dobit. HNS-ov novi direktor kao da to ne radi da stvori radna mjesta nego iz puno manje plemenitog cilja, ali ni jedan toaletni papir ni salveta neće obrisati to kako je on došao na čelo te tvrtke.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.