HNB-u trebalo 5 godina da zaključi kako banke ipak varaju građane, PBZ i Hypo napokon moraju vratiti novac za opomene

Autor: D.G.

Banke su svojim internim aktima u razdoblju od 21. kolovoza 2008. do 21. srpnja 2012. mijenjale uvjete opominjanja dužnika koji kasne s podmirivanjem svojih dospjelih obveza po kreditima te njihovih sudužnika i jamaca. Pritom su mijenjale cijene naknada po opomenama, a skraćivale su i rokove opominjanja neurednih dužnika sa 30 na 20 dana. Sve je to za posljedicu imalo veći iznos naplaćenih iznosa naknada.

Privredna banka Zagreb i Hypo banka vratit će novac koji su svojim klijentima prenaplatile po osnovi opomena, i to uz zatezne kamate, piše Jutarnji list. Proizlazi to iz prijedloga mjera te dvije banke, koje je Hrvatska narodna banka (HNB) objavila na svojim web stranicama. Mjere PBZ-a i Hypo banke rezultat su nadzora koji je HNB 21. prosinca 2012. pokrenuo protiv šest banaka. Središnja je banka željela utvrditi radi li se ovdje o zloporabi vladajućeg položaja.

Banke su, naime, svojim internim aktima u razdoblju od 21. kolovoza 2008. do 21. srpnja 2012. mijenjale uvjete opominjanja dužnika koji kasne s podmirivanjem svojih dospjelih obveza po kreditima te njihovih sudužnika i jamaca. Pritom su mijenjale cijene naknada po opomenama, a skraćivale su i rokove opominjanja neurednih dužnika sa 30 na 20 dana.

Sve je to za posljedicu imalo veći iznos naplaćenih iznosa naknada.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.