fbpx
Foto: HNB

HNB PREDSTAVILA NOVI ZLATNI I SREBRNI KOVANI NOVAC: Za jedan zlatnik s dalmatinskim psom izdvojiti ćete 13.000 kuna

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska narodna banka izdala je prigodni zlatni i srebrni kovani novac “Dalmatinski pas” s prigodnim motivima dalmatinskog psa, jedne od prepoznatljivih pasmina u Hrvatskoj i svijetu, priopćili su u utorak iz Hrvatske narodne banke.

Autor idejnog i likovnog rješenja zlatnika i srebrnjaka jest sveučilišni prvostupnik kiparstva Nikola Vudrag, a kovani je novac izrađen u Hrvatskoj kovnici novca. Zlatnik od 1.000 kuna, mase 31,10 grama i promjera 32 milimetra, izdaje se u količini ne većoj od 999 komada, a zlatnik od 50 kuna (1,94 g i 15 mm) u količini od 5.000 komada. Srebrnjak od 10 kuna (31,10 g i 38,61 mm promjera) izdaje se u količini ne većoj od 15.000 komada.

Prodaju navedenih zlatnika i srebrnjaka obavljat će Hrvatska kovnica novca, a očekuje se inicijalna prodajna cijena oko 13.000 kuna bez PDV-a za zlatnik od 1.000 kuna, a oko 900 kuna bez PDV-a za zlatnik od 50 kuna. Inicijalna prodajna cijena za srebrnjak od 10 kuna iznosit će oko 320 kuna bez PDV-a. Ipak, konačna prodajna cijena zlatnika i srebrnjaka ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu, navode iz Hrvatske narodne banke.


Zainteresirani građani prigodni kovani novac mogu nabaviti od 9. studenoga 2021., a o narudžbi i kupnji više se može saznati na internetskim stranicama Hrvatske kovnice novca.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.