Foto: Pixabay

HNB ODGOVARA ŠTO ĆE SE DOGODITI S KUNAMA NAKON UVOĐENJA EURA: Kune u eure ćete moći mijenjati vječno, ali s kovanicama je ipak druga stvar

Autor: Ivana Jurišić

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a u razgovoru za HRT je istaknuo kako je cilj uvesti euro 1. siječnja 2023. godine, ali i kako konačnu odluku donosi Vijeće Europske unije.

U svakom slučaju, ako sve bude onako kako Vlada i HNB planiraju, građani će od 1. siječnja 2023. godine početi plaćati u eurima. Prva tjedna će se moći plaćati i kunama, ali nakon toga valuta koja je 30. svibnja ove godine proslavila 27. rođendan odlazi u povijest.

Kovanice u 120 električnih tramvaja ZET-a

Pitanje koje se pitaju brojni građani je što će biti sa svim tim silnim kovanicama i papirnatim novčanicama koje nam više neće trebati nakon uvođenja eura. Guverner Vujčić je već nekoliko puta rekao da je u optjecaju milijardu i 100 milijuna kovanica koje bi napunile čak 120 električnih tramvaja ZET-a, pa je očigledno kako je riječ o jako velikoj količini novaca.

To smo pitanje za Dnevno postavili i HNB-u iz kojeg su nam odgovorili da se na dan 31. kolovoza 2021. godine van trezora Hrvatske narodne banke i Gotovinskih centara nalazilo s317.695.183 komada novčanica u vrijednosti od 45,63 milijarde kuna te 2.676.343.869 komada kovanica u vrijednosti od 1,75 milijardi kuna.

Iz HNB-a ističu kako je praksa zemalja koje su već uvele euro kao nacionalnu valutu pokazala da će se prilikom zamjene kune za euro vratiti oko 1,1 milijarda komada kovanica kune te više od 500 milijuna komada novčanica kune.

“Za razliku od novčanica kune koje će se moći zamijeniti za eure u neograničenom roku, kovanice kune će se moći zamijeniti do isteka tri godine od dana uvođenja eura”, objašnjavaju u HNB-u.

Prvih šest mjeseci kune će se u pošti, Fini i bankama moći zamijeniti bez naknade, a  nakon što istekne prvih 12 mjeseci i banke prestanu pružati uslugu zamjene valute, novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to bez naknade.
Traži se prostor u suradnji s vojskom

Suprotno od kovanica koje će se čuvati do proteka roka čuvanja od 3 godine te nakon toga adekvatno zbrinuti, navode iz HNB-a, novčanice kune će se paralelno s povlačenjem iz optjecaja sukcesivno uništavati na sustavima za obradu novčanica koji imaju i mogućnost njihovog uništavanja.

Građane je najviše zainteresirala izjava guvernera Vujčića koji je gostujući na jednoj televiziji rekao da će u zbrinjavanju kovanica pomoći i Hrvatska vojska. O čemu je zapravo, riječ objašnjavaju iz HNB-a:

“Budući da se nakon proteka roka od tri godine kovanice kune više neće moći zamijeniti za eure te više neće imati ulogu sredstva plaćanja moći će se adekvatno zbrinuti bez ikakvog rizika da se opet pojave na zamjeni. Stoga je i pokrenuta suradnja s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske u iznalaženju adekvatnog, nadziranog i štićenog prostora kojeg će Hrvatska narodna banka unajmiti za potrebe pohrane povučenih kovanica kune. Sklapanje ugovora o najmu s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske očekuje se krajem prve polovice sljedeće godine”, objavili su iz HNB-a.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.