Foto. Screenshot/RTL

Hladna istina direktora u vezi smanjenja cijena: Evo koliko ćete zapravo uštedjeti

Autor: I.G.

U utorak je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, održao sastanke s predstavnicima deset trgovačkih lanaca. Nakon sastanaka, ministar je izjavio da su svi sudionici spremni podržati vladinu inicijativu smanjenja cijena proizvoda iz potrošačke košarice.

Prema njegovim riječima, glavna ideja je vratiti ukupnu vrijednost košarice proizvoda, koja je dostupna na internetskoj stranici Ministarstva za praćenje kretanja cijena, na razinu od 31. prosinca prošle godine.

Reporter RTL-a Danas, Goran Latković, razgovarao je s Draganom Munjizom, bivšim direktorom Konzuma, koji je iznio svoje mišljenje o inicijativi.


Cijene lete u nebo, a u Vladi se prave blesavi: Proizveli su mrtvu utrku plaća i cijena

Munjiz je istaknuo važnost smanjenja socijalne košarice za osobe s nižim primanjima, posebice umirovljenike, te je izrazio uvjerenje da bi trgovci vjerojatno sami poduzeli slične korake s obzirom na prirodne oscilacije cijena koje se javljaju nakon sezona.

‘Trgovci bi i sami smanjili cijene’

“Treba čestitati svim sudionicima što će smanjiti tu socijalnu košaricu i slabije platežnom stanovništvu, posebice umirovljenicima omogućiti da povoljnije kupuju. Trgovci bi, ja pretpostavljam, i sami to napravili jer obično se cijene spuštaju nakon sezone. Šećer i u ovom momentu divlja na gore, vrlo je teško, mi nemamo sad stalno, tri mjeseca je ovako, tri mjeseca onako. Ako će stvari biti stabilne, neće biti suša, poplava, covida, ratova, možemo reći da cijene globalno padaju i to se dešava zadnja dva, tri mjeseca.

Budući da smo mi izrazito turistička zemlja, nije bilo mudro spuštati cijene u šestom mjesecu, za trgovce je povoljnije da to naprave u devetom i da to naprave jače, na većem broju artikala, s većim popustima i u suradnji s dobavljačima.”, rekao je.

Sastanak Vlade i trgovaca urodio plodom: Konzum od petka spušta cijene za 360 proizvoda
Kada je riječ o očekivanim popustima za kupce, Munjiz je napomenuo da bi cijene 360 artikala moglo biti oko šest posto niže.

“Evo Konzum je najavio još dodatnih 1000 artikala, vjerujem da će svi to slijediti. Ako je prosječna košarica tjedna 40 eura, šest posto vam je 2.4 eura, tako da bi građanin samo na toj akciji uštedio 10 eura, što je s jedne strane simbolično, za one koji nemaju je jako puno, a ono što je najbitnije je da zaustavlja inflaciju. Ja sam uvjeren da bi trgovci i bez vladinog prijedloga i dramatičnije snizili cijene.”
‘Ono što je bitno su posljedice’

Na pitanje je li ova inicijativa trgovce učinila herojima ili je bila u njihovom interesu već prije, Munjiz je naglasio da je važno sagledati posljedice.

“Ono što je bitno su posljedice, mislim da jednog čovjeka koji je u potrebi ne zanima to, njega zanima da što prije dođe do povoljnijih uvjeta života. Vlada je kontinuirano od covida nadalje davala dotacije, ograničavala, pomagala, tako da ne možemo reći da se sada sjetila.

Radnici A1 traže veće plaće: Evo što su im odgovorili iz firme

Trgovci su aktivni u akcijama, kod nas je velika konkurencija i uz neke iznimke, ja bih rekao da u top 10 najvećih trgovaca, koji čine 84 posto tržišta, da su svi iznadprosječno društveno odgovorni. Zakon ponude i potražnje, ako će potrošnja ispuhivati, cijene će ići dolje, trgovci će se boriti da povećaju količine i financijski promet. I potrošači imaju utjecaj na cijene, ovisno koliko i što trošimo.

Vrlo je bitno da oni kad miksaju cijene, da na akcije, popuste, stave socijalne artikle koji su potrebitima najbitniji, a mislim da to nema nikakve veze s izborima. Trgovci se bore iz dana u dan i njima je svaki dan ista bitka.”, rekao je.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.