fbpx
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

HITNO! Event industrija traži hitan plan otvaranja od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite

Autor: S.P.

Europske zemlje pronašle su načine za spas event industrije koja je najviše stradala zbog pandemije virusa COVID-19.

No, što se u Hrvatskoj radi da se spasi event industrija, jedan od pokretača hrvatskog turizma?

Inicijativa koja pokušava spasiti event industriju prvi put je ujedinila cjelokupni sektor – od organizatora festivala, konferencija, sajmova, klubova, cateringa, vjenčanja, poslovnih događaja, glazbenika, producenata, rental tvrtki, autora i menadžera, kako bi zajedno ukazali na važnost ove industrije.


Ima veliki društveni značaj

Naime, event industrija važna je za Hrvatsku ne samo u ekonomskom smislu, već ima i veliki društveni značaj. Poduzetnici iz event industrije podsjećaju kako je pandemija najteže pogodila upravo ovaj sektor. Moramo uzeti u obzir i činjenicu da je eventima prvima zabranjen ili ograničen rad, a zadnjima će biti dopušten.

“Jednostavnim rječnikom – event industrija je na izdisaju! Jedino je zaposlenima u ovom sektoru potpuno ukinuto pravo na rad i to već dugih godinu dana. Većina poduzetnika suočava se sa stopostotnim padom prihoda. I dok se u državama regije, uključujući i Hrvatsku, još uvijek u potpunosti ne prepoznaje ova katastrofa, postoje i dobri primjeri. Primjerice, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Danska, Slovenija i mnoge druge europske države izdvojile su milijarde eura za posebne pakete pomoći”, ističu u udruzi Glas poduzetnika.

Naime, u mnogim europskim državama u posljednjih nekoliko mjeseci kreirani su fondovi pomoći za event industriju kroz “Fond oporavka”‘ kojemu je cilj financijski pomoći ugroženim tvrtkama. Također, postoje državna financijska jamstva kako bi organizatori mogli početi s pripremama većih manifestacija. U slučaju da manifestacije budu otkazane, poduzetnici imaju pokriveno 70 posto troškova upravo zbog državnih financijskih jamstava.

“Nitko iz industrije događanja ne želi živjeti od potpora i sjediti doma prekriženih ruku. Mi smo svi naučeni na intenzivan rad i živimo za trenutak kad će oduševljena publika i turisti opet izlaziti s festivala, koncerata, konferencija i sajmova prepuni pozitivnih dojmova, sreće i novih znanja. Usprkos brojnih sastanaka, inicijativa i pokušaja ukazivanja na ogroman problem u kojem se hrvatska event industrija nalazi već godinu dana, tvrtke koje rade u ovoj branši i kojima je, indirektno, zabranjen rad već godinu dana nisu od Vlade RH dobile niti kune pomoći za opstanak ove ključne grane hrvatskog turizma i kulture. Ako prođe još jedna sezona bez jasnog plana i potpore Vlade za tvrtke kojima je onemogućen rad, od hrvatske event industrije, festivala, koncerata, konferencija, sajmova – nažalost neće ostati niti ‘e’”. rekao je Berislav Marszalek, koordinator Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

“Vlada Republike Hrvatske putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti trebala bi precizno naciljati pakete pomoći prema onim industrijama i poslovnim subjektima koji su pandemijom najviše izgubili, a tu se na prvom mjestu nalazi event industrija. Imajući u vidu da event industrija godišnje u hrvatski proračun donosi 22 milijarde kuna te zapošljava više od 17 tisuća profesionalaca, uvjeren sam da ne postoji vlada koja bi dopustila propast event industrije koja je, osim punjenja proračuna, zaslužna i za stvaranje pozitivnog imidža Hrvatske kao poželjne turističke destinacije u svijetu”, rekao je Adnan Mehmedović, član Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

Tri prijedloga UGP-a

U UGP-u ističu kako se približava ljetna sezona, a Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite još uvijek nemaju plan za event industriju. Također, organizatori događanja i 17 tisuća zaposlenika u event industriji nemaju nikakve informacije o svojoj budućnosti.
“Osim organizatora, moramo misliti i na turiste koje potencijalno želimo privući u Hrvatsku, a koji nemaju informaciju o tome hoće li se manifestacije održavati”, ističu u UGP-u.

Stoga smatraju kako je za opstanak event industrije, kao jednog od najvažnijih segmenata hrvatskog turizma, a samim time i cjelokupnog gospodarstva, nužno učiniti sljedeće:

1. Osiguravanje fiksnih troškova svim poslovnim subjektima koji pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, koja su zabranjena već godinu dana.
2. Hitno otvaranje redovne i direktne komunikacije između Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika event industrije s ciljem donošenja okvirnog plana rada te tempa otvaranja događanja pod sigurnim uvjetima.

3. Osiguravanje financijskih sredstava kroz fond oporavka za industriju događanja i omogućavanje tzv. “Umbrella” zaštitnog programa koji će organizatorima omogućiti da krenu planirati događanja, po uzoru na Austriju i druge države iz Europske unije.

 

 

 

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.