fbpx
Hanfa

HANFA: Poslovnim korisnicima RBA Leasing protivno ugovorima povećavao kamatne stope od 2008. do 2013.

Autor: Dnevno.hr

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na 12. ovogodišnjoj sjednici donijelo je rješenje kojim se društvu Raiffeisen Leasing d.o.o., Zagreb nalaže otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti te očitovanje o poduzetim aktivnostima prema svim primateljima leasinga. Društvu se nalaže objava rješenja Hanfe na početnoj internetskoj stranici, a kako bi s istim bili upoznati svi korisnici leasinga tog društva.

Provedenim nadzorom Hanfa je utvrdila da je u razdoblju od 31. listopada 2008. do 28. ožujka 2013. Društvo neopravdano i jednostrano mijenjalo fiksni dio kamatne stope (maržu) u aktivnim ugovorima o lasingu pri čemu za navedeno nije postojala jasna podloga u ugovornim odredbama niti opravdani razlozi te o izmjenama nije obavijestilo primatelje leasinga, iako je to bilo izričito propisano.

Društvo je na osnovi jednostranog određivanja kamatne stope obračunavalo leasing rate/obroke po kamatnoj stopi (marži) koja je veća od inicijalno ugovorene te su zbog toga primatelji leasinga tijekom trajanja ugovora platili veći iznos kamata neto što su stvarno dugovali.

Uz to, Društvo je neobavješćivanjem primatelja leasinga o promjenama kamatnih stopa postupilo suprotno općim uvjetima ugovora o leasingu i odredbama relevantnih pravilnika prema kojima je propisano da je primatelj leasinga imao pravo biti obaviješten o svakoj promjeni koja bi utjecala na izmjenu realne godišnje kamatne stope, odnosno na ukupnu naknadu koju će platiti.

U vezi s postojećim ugovornim odredbama koje Društvo primjenjuje u svom poslovanju Hanfa je utvrdila da su nejasne i nerazumljive primateljima leasinga te da se održavanjem takovih ugovornih odredbi proces obračuna i izmjene kamatnih stopa u Društvu odvija na nejasan i netransparentan način.
Slijedom navedenog, Hanfa je naložila Društvu da, u svrhu otklanjanja nadzorom utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti nakon primitka rješenja Hanfe: s primateljima leasinga počne sklapati ugovore o leasingu na jasan i razumljiv način; da u roku od 30 dana dostavi pisano očitovanje Hanfi o aktivnostima koje su poduzete prema svim primateljima leasinga čije su ugovorne obaveze neosnovano i netransparentno jednostrano izmijenjene te da na početnoj internetskoj stranici objavi informaciju o donošenju ovog rješenja Hanfe te da ista, s mrežnom poveznicom, bude istaknuta na početnoj internetskoj stranici 60 dana, a kako bi sve zainteresirane osobe bile obaviještene o navedenom nalogu.

Uz to, na današnjoj sjednici izdano je i rješenje kojim daje odobrenje Generali Investments d.o.o. za upravljanje investicijskim fondovima iz Zagreba za preuzimanje poslova upravljanja nad SQ Flow otvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom, ISIN HRZDINUCASH6, od SQ Capital d.o.o. za upravljanje investicijskim fondovima, također iz Zagreba.

Izdano je i odobrenje Igoru Pernaru iz Zagreba za obavljanje funkcije člana nadzornog odbora PBZ CROATIA OSIGURANJE d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima te dva rješenja kojima se daje dozvola za obavljanje poslova distribucije osiguranja i to: preddruštvu 10x d.o.o. za zastupanje u osiguranju sa sjedištem u Natkrižovljanu, Općina Cestica i Mati Diviziću, osnivaču obrta za zastupanje u osiguranju NAVIGATIO GO iz Dubrovnika.
Detaljne objave s 12. ovogodišnje sjednice Upravnog vijeća Hanfe možete pročitati ovdje.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.