fbpx

Hajdaš Dončić: Jamstvo za Pleso ne ulazi u proračunski deficit!

Autor: M.Berić

To je svima poznato jer su svi dokumenti javno objavljeni nakon što su prošli sva verifikacijska tijela.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u nedjelju da jamstvo države formalno ne postoji u slučaju davanja koncesije Zračne luke Zagreb francuskom koncesionaru.

”Kao i u svakoj državi Europske unije, Ministarstvo financija izdaje jamstvo, ovdje za projekt Zračne luke Zagreb. To je svima poznato jer su svi dokumenti javno objavljeni nakon što su prošli sva verifikacijska tijela. Postoji nešto što se zove “direktan sporazum” koji potpisuje davatelj koncesije, banke i koncesionar i da to do sada nije ulazilo u državno jamstvo” rekao je Hajdaš Dončić, javlja narod.hr.

Ne ulazi ni sada, nego je to zbog šlampavosti Državnog zavoda za statistiku, to je najblaže što mogu reći, i davanja podataka Eurostatu zbog nove metodologije. Oni ju kvantificiraju kroz deficit. Ja postavljam pitanje: ‘Kakav je onda deficit Francuske ili Velike Britanije, minus Irske, gdje je većina projekata označena kao projekti javno-privatnog partnerstva (JPP)’? – zapitao se Dončić dodajući da u konačnici zgrada, odnosno terminal ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske. Istaknuo je da se zato potpisuje direktni sporazum te da nema izravnog jamstva i da se to zna od početka.


Na pitanje je li to povećanje deficita i što će na to reći u EU, Dončić kaže da će potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac objasniti svojim kolegama u Europskoj komisiji o čemu se radi. Sljedeći tjedan će Grčić i Lalovac u Bruxellesu razgovarati s povjerenikom EK za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem i predstaviti mu reformske mjere koje se poduzimaju i namjeravaju poduzeti.

”Ne radi se samo o ulasku projekta Zračne luke u ukupan državni deficit nego i nekim projektima iz ’98. tipa BINA Istra. Postavljam pitanje kako će Junckerova inicijativa jednostavno zaživjeti u devetom mjesecu ako će biti ista klasifikacija projekata JPP-a kao što se vodi iz 2010. To će biti nemoguće. To treba promijeniti EK i samim time i mi” – mišljenja je Dončić. Kaže da nama nije interes, kao ni Francuskoj ni Velikoj Britaniji, da direktni sporazumi ulaze u deficit odnosno da bi to bilo neodrživo.

“Tijekom ljeta i jeseni predsjednik Europske komisije, ako želi da njegov plan zaživi, morat će promijeniti neka statistička pravila ili niti jedna koncesija neće imati smisla”, smatra ministar Hajdaš Dončić, piše narod.hr.

Autor:M.Berić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.