Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Guverner otkrio ono što sve zanima: Evo što će se događati s inflacijom

Autor: Dnevno.hr

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je u subotu kako se u ovoj i idućoj godini očekuje smanjivanje inflacije.

Međutim, napomenuo je i da postoje rizici za ostvarenje takvog scenarija, prije svega oni geopolitički.


Guverner je podsjetio i da je inflacija dosegnula maksimum lani u studenom, a od tada je kontinuirano na putu smanjivanja, izuzev kolovoza kada je lagano porasla zbog rasta cijena nafte, što je bila i posljedica odluke OPEC-a o smanjenju proizvodnje.

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Očekuje se nastavak smanjivanja inflacije

Vujčić očekuje da će se inflacija nastaviti smanjivati, i u Hrvatskoj i u eurozoni, zbog čega je i Upravno vijeće ESB-a na zadnjoj sjednici odlučilo zaustaviti rast kamatnih stopa u eurozoni, to jest prvi put u nešto više od godinu dana ih zadržati na važećoj razini, nakon što su sukcesivno povećane za 4.5 posto.

“Očekujemo da smo u dovoljno restriktivnom teritoriju što se tiče kamatnih stopa te da se inflacija uz ovu razinu može nastaviti smanjivati”, izjavio je Vujčić na Danu otvorenih vrata HNB-a.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u listopadu stopa inflacije iznosila 5.8 posto u odnosu na listopad 2022. godine, što predstavlja najnižu stopu inflacije od lanjskog siječnja.

Također, prema prvoj procjeni Eurostata, godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC-om) u Hrvatskoj je u listopadu usporila na 6.7 posto sa 7.4 posto u rujnu.

Velika tvrtka daje otkaze i posljednjim radnicima: Početkom nove godine svi idu na ulicu
‘Moguć je i blagi porast inflacije’

No, Vujčić je potom kazao i kako je moguće da će u nekom od narednih mjeseci doći do blagog porasta inflacije, možda u prosincu, zbog baznog efekta lanjskog prosinca, kada su značajno pale cijene energije.

Dodao je da “i dalje postoje rizici za ostvarenje projiciranog kretanja inflacije, u ovom trenutku u prvom redu oni geopolitički”, no i rekao da su ih u ESB-u svjesni i spremni na njih.

“Moramo biti svjesni da takav rizik postoji, da opet imamo jedan šok na strani ponude, možda energenata, ukoliko dođe do takvog usložnjavanja situacije. Međutim, u našoj projekciji, gdje toga šoka nema, očekujemo postupni daljnji pad stope inflacije u mjesecima koji dolaze te u idućoj godini”, izjavio je Vujčić, koji je i član Upravnog vijeća ESB-a.

Ponovio je očekivanje da će inflacija ciljanu stopu od oko dva posto dosegnuti 2025. godine.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.