fbpx
Foto: Damir Krajac/CROPIX

GUVERNER HNB-a ŠOKIRAO IZJAVOM: ‘Najveći rizik nisu ni kamatne stope ni inflacija, već nešto puno ozbiljnije’

Autor: Ivana Jurišić

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je kako Hrvatsku u 2022. godini očekuje stopu gospodarskog rasta od preko 5 posto, što je znatno više od trenutnih prognoza, dok bi mogući prestanak isporuke plina mogao dovesti do recesije u godini nakon.

Objasnio je kako u ovom trenutku najveći rizik nisu ni inflacija ni kamatne stope, već stanje na tržištu energenata. Naime, moguće je da će prestati isporuka plina, što bi u 2023. godini moglo dovesti do recesije.

Istaknuo je kako HNB do sredine godine očekivao daljnje ubrzanje stope inflacije, dok se za 2022. godinu očekuje stopa inflacije blizu 10 posto.


“Naša inflacija, ali i u drugim zemljama, prvenstveno je posljedica rasta energije i hrane. Cijena energije ovisi u znatnoj mjeri o ratu u Ukrajini, premda je počela rasti i prije toga pa je rat samo dodatni razlog za rast. Dok je stanje takvo teško je očekivati smirivanje rasta cijena energije, iako će se bazni efekt promijeniti, kaže guverner HNB-a dodavši kako Vlada treba sama odlučiti kojim instrumentima utjecati na cijene hrane i energije.

“Što duže traje ovakva kriza, to je vreća tih instrumenata sve praznija”, ocijenio je Vujčić poručivši da je interesu Hrvatske prijeći na euro uz najmanji utjecaj na cijene, a zbog visoke stope inflacije učinak će biti marginalan.

Guverner se osvrnuo i na rast cijena nekretnina istaknuvši da će će rast cijena kamata smanjiti pritisak na tržište nekretnina.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.