fbpx
Foto: Getty Images/Wochit

GUVERNER AMERIČKE SREDIŠNJE BANKE ZAGRMIO: ‘Vrijeme je da se prestane govoriti da je inflacija prolazna’

Autor: Dnevno.hr

Fedov guverner Jerome Powell je ovog tjedna u polugodišnjem izvještaju pred američkim Senatom rekao kako je vrijeme da se prestane govoriti da je inflacija prolazna te da će njihov program otkupljivanja obveznica završiti ranije nego što se to očekivalo

Američki predsjednik Biden je prošlog tjedna trenutnog guvernera američke centralne banke odlučio nominirati za novi mandat i tako završio sa špekulacijama da bi Powell mogao biti zamijenjen Lael Brainard, kolegicom koja zastupa politiku niskih kamatnih stopa.

Powell je prvo u ponedjeljak rekao da novi valovi koronavirusa djeluju inflatorno zato što smanjuju ukupan broj radne snage, što dovodi do povećanja problematike u lancima opskrbe zbog nedovoljnog broja radnika te mogućeg povećanja plaća, da bi već u utorak odlučio da inflaciju više neće nazivati prolaznom te najavio da po njemu ima smisla završiti program kupnje obveznica nekoliko mjeseci ranije nego što je to Fed najavio prije samo mjesec dana, piše T portal.

Naime na nešto ranijem Fedovom sastanku, na kojem se odlučuje o monetarnoj politici, odlučeno je da će se mjesečni iznos obveznica koje kupuje smanjiti za 15 milijardi dolara u studenom i prosincu, što sada znači da će od siječnja 2022. iznos biti smanjen za 20 milijardi dolara ili čak i više što bi značilo da će program kupnje obveznica završiti najkasnije u svibnju 2022.

U Europi sve po starom

Dok je nova varijanta koronavirusa još uvijek velika nepoznanica, ovaj tjedan je postalo  očito da Fed više ne može tolerirati stope inflacije jer su na najvišim razinama u posljednjih 30 godina i još uvijek ne usporavaju. Iako su u proteklih tjedan dana cijene energenata drastično pale zbog straha od novog vala, što će sigurno utjecati na stopu inflacije i vrlo vjerojatno označiti vrh rasta u studenom ove godine, temeljna inflacija bi i dalje mogla ostati na razinama puno većim od dva posto te puno duže nego što se očekivalo početkom ove godine.

Kad bismo gledali samo  kamatne stope u Europi, bilo bi teško reći što se događalo u posljednjih nekoliko dana. Naime kamatne stope na njemačke obveznice i dalje su na vrlo niskim razinama te se nisu dramatično kretale nakon vijesti o novom soju niti nakon Powellove izjave. Razlog je to što su njemačke obveznice postale rijetka roba na tržištu jer pred kraj godine velik broj financijskih aktera kupuje obveznice s visokim rejtingom zbog zatvaranja bilanci, a ne smije se zaboraviti ni velike količine obveznica koje kupuje ECB.

Inflacija u Europi također obara rekorde, a koji nisu viđeni nekoliko desetljeća te je Eurostat ovog tjedna objavio kako je inflacija u eurozoni u studenom dosegla razinu od 4,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je temeljna inflacija porasla na 2,6 posto, što je za 0,6 posto više nego u listopadu.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.