Grci upozoravaju da mogu pokrenuti novu globalnu krizu

Autor: hina

Ako se kriza u Europi bude dalje širila, mogla bi izbiti nova globalna financijska kriza s posljedicama jednako teškim kakve je izazvala kriza potekla iz SAD-a prije dvije godine, izjavio je grčki premijer tijekom posjeta Americi.

Grčki premijer Georgij Papandreu upozorio je da bi dugovi Grčke mogli izazvati novu globalnu financijsku krizu, pozivajući Europu da se zauzme za posrnulu članicu a SAD da suzbije financijske spekulacije.

U nastupu u Washingtonu u ponedjeljak, dan prije sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom, Papandreu je upozorio da grčki golemi dugovi već pogađaju Europu i da bi se mogli proširiti poput domino efekta, čime bi se uvećali troškovi zaduživanje čitavom nizu ostalih prezaduženih zemalja.


– Ako se kriza u Europi bude dalje širila, mogla bi izbiti nova globalna financijska kriza s posljedicama jednako teškim kakve je izazvala kriza potekla iz SAD-a prije dvije godine – izjavio je Papandreu u nastupu u Brookings Institutionu, istraživačkom institutu u Washingtonu.

U nastojanju da sreže nabujali proračunski manjak u visini 13 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), Grčka je predložila oštre mjere štednje i povećanje poreza, čime je izazvala valove prosvjeda na ulicama Atene u proteklim tjednima.

Nepopustljiva kriza ozbiljno je uzdrmala kredibilitet 16-člane eurozone i izazvala duboku podijeljenost članica Europske unije u vezi toga treba li EU priskočiti u pomoć. Grčki premijer kritizira EU što nije snažno poduprla Grčku za vrijeme krize.

– To nije poziv Europi da žurno priskoči u pomoć članici u nevoljama – kazao je Papandreu, upozorivši ipak da bi izostanak zajedničkog djelovanja mogao rezultirati sporijim oporavkom čitave Europe.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.