Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

‘GRADOVI ĆE SE MOĆI NATJECATI MEĐUSOBNO’! Jandroković objasnio kako će građani do većih plaća

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Vladina najava o ukidanju prireza izazvala je velike polemike u društvu. Najviše prigovora na odluku Vlade imaju najveći gradovi poput Zagreba i Splita koji će ukidanjem prireza izgubiti veliki dio financijskog kolača. Na njihove prigovore predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je u utorak izjavio da će gradovi i općine kroz porez na dohodak moći kompenzirati ukidanje prirez.

“Jedinice lokalne samouprave koje to žele moći će kroz porez na dohodak kompenzirati gubitak prihoda. Tako će se gradovi i općine moći natjecati u tome tko ima nižu stopu poreza na dohodak, a to će onda izravno ići na ruku građanima koji će imati veće plaće”, rekao je Jandroković dodavši kako je iza Vladine odluke ideja da se građanima osiguraju veća primanja.

“Državna razina će to osigurati kroz osobne odbitke i mirovinske doprinose koje će kompenzirati proračunskim sredstvima, a lokalne jedinice moći će to učiniti kroz porez na dohodak”, rekao je Jandroković.


Predsjednik Hrvatskog sabora je govoreći o novom zakonu o izbornim jedinicama, pozvao oporbene stranke da zajedno predstave jedinstveni model koji bi po njima bio najbolji za iduće parlamentarne izbore.

Model odstupanja

“Oporba vrši pritisak, što je sasvim legitimno u parlamentarnom životu, međutim oni bi htjeli da se donese sustav kakav njima odgovara. Optužuju HDZ da činimo nešto što nije korektno, ali mi činimo minimalne modifikacije koji su nužne da bi ispunili zahtjev Ustavnog suda”, rekao je.

Ustavni sud je najavio kako od rujna prestaje važiti Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor jer su odstupanja između broja birača u aktualnim izbornim jedinicama veća od dozvoljenih pet posto. Prema Jandrokovićevim riječima. Vlada će Saboru predložiti model u kojem će odstupanja biti maksimalno tri posto.

Prijedlog novog izbornog zakona danas će se predstaviti koalicijskim partnerima. Prema svemu sudeći, to će vjerojatno ostati model s 10 izbornih jedinica od kojih će svaka jedinica birati 14 zastupnika.

Jandroković je najavio kako nakon toga prijedlog ide u Hrvatski sabor.

“Vodit će se rasprava na odborima i plenarnoj sjednici, u dva čitanja, tako da će biti prilika da svi iskažu svoj stav”, najavio je.
 

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.