Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

GRAĐANI STRAHUJU OD POSKUPLJENJA: Ministar Marić najavio paket mjera: ‘Ne sjedimo prekriženih ruku’

Autor: Dnevno.hr

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je danas uoči sjednice Vlade najavljena poskupljenja.

”Mislim da ste primijetili da ne sjedimo prekriženih ruku”, kazao je i najavio očekivanja da će inlfacija probiti granicu od pet posto, što će se vidjeti već početkom ove godine.

”Naše viđenje cijele inflacije za cijelu ovu godinu je oko 3 i pol posto, znači više nego što smo predvidjeli u proračunu, ali bi dinamika trebala biti suprotna od one u 2021. godini. Dakle prvi mjeseci bi bili s višim stopama, a onda bi došlo do konvergiranja prema toj stoji od 3 i pol posto”, rekao je.

O cijenama energenata

Kada je riječ o cijenama energenata, posebice o skoku cijena plina, Marić kaže da će se ”složiti paket ili pojedinačne mjere da se taj efekt povećanja cijena ublaži i da ne utječe značajnije na standard građana”.

”Kad smo snizili cijene hrane pratili smo iz mjeseca u mjesec što se događa. Međutim, u ovakvim okolnostima kada govorimo plinu mislim da možemo složiti neki adekvatan pristup”, kaže. Nije otkrivao o kakvim bi mjerama bila riječ.

Mislim da možemo složiti pristup koji bi polučio efekt koji hoćemo, dodao je.

O HNB-u

“Aktivirala su se i druga tijela, HANFA i Saborski odbor, kada bude više informacija, mi u Vladi ne raspolažemo s dovoljno informacija da bismo donosili adekvatan sud. Guvenrer je dao obrazloženje, mislim da će pojasniti svaki upit. Vezano za reputaciju institucije, mi se držimo plana i rasporeda aktivnosti za proces uvođenja eura, idućih nekoliko dana ta tema će ponovno biti akutalizirana, čeka nas zakonodavna usklada, preko 40 zakona koje treba provesti mahom u polovici godine, svemu tome prethodi Zakon o euru. Uskoro ćemo ga pripremiti i pustiti u javno savjetovanje”, rekao je Marić.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.