Foto: Goran Mehkek / Damjan Tadic / CROPIX

Građani primijetili nešto zanimljivo 16 mjeseci nakon uvođenja eura: ‘To se više ne može dogoditi’

Autor: Ivana Jurišić

Prošlo je točno godinu dana, četiri mjeseca i 13 dana otkako je Hrvatska rekla zbogom kuni i pozdravila euro. Godinu dana nakon uvođenja zajedničke valute u trgovinama na snazi je bilo dvojno iskazivanje cijena, nakon čega je i ono otišlo u povijest i sada se cijene pišu samo u eurima.

Iako je kuna sada dio naše prošlosti, još uvijek je veliki broj građana koji cijene u eurima preračunavaju u kune. Među njima je najviše umirovljenika koji su nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u eurozonu dobili konvertere za preračunavanje kuna u eure koji su im trebali pomoći u snalaženju.

Prilikom preračunavanja koristio se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a koji je utvrdilo Vijeće Europske unije, a koji i danas mnogi koriste kada dođu u trgovinu i pokušavaju izračunati cijene.

@dnevno.hr Preračunavate li još uvijek eure u kune? 💶 #dnevnohr #streetinterview #euro #kuna #hrk #croatia #fyp #fy #viral #tiktok #viraltiktok #hrvatska ♬ original sound – dnevnohr

Marke preračunavaju u eure

Iskustva iz starih članica govore da neki građani i desetljeća nakon uvođenja eura i dalje računaju cijene u kunama. Iako je euro uveden 1. siječnja 1999. tako ćete u starim zemljama članica i danas naći ljudi koji lire, šilinge i marke još uvijek preračunavaju u eure.

Koliko smo točni u preračunavanju eura u kune, to je već neka druga stvar, što je pokazala anketa Dnevnog na ulicama Zagreba gdje su građani pokušavajući odgovoriti koliko kuna ima u određenom iznosu eura pokazali kako im je za računanje definitivno potreban kalkulator jer računajući u glavi nisu mogli doći ni do približno točnog rezultata.

Naime, većina nije bila ni blizu točnom odgovoru, pa su tako za 28 eura rekli da je to 190 kuna (zapravo je 210), a jedan mladić je za 56 eura rekao da je to 70 kuna (zapravo je 421 kuna).
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘Zašto razmišljati u kunama’

“To je puno”, rekao je začuđeni mladić kada mu je naš reporter rekao o kojem je iznosu zapravo riječ. Jedna gospođa je rekla da ona ima svoj sistem pa eure pomnoži za sedam i onda doda malo ili sa osam i onda oduzme malo, pa na kraju dobije manje više točan rezultat.

Na pitanje preračunavate li još uvijek kune u eure, građani su u komentarima pisali da je kuna stvar prošlosti i da nema više nikakve potrebe preračunavati eure u kune.

“Ali zašto uopće razmišljati više o kunama i u kunama? Zar se može dogodit da se ikad vrate i ako se vrate da bude baš taj tečaj”, bio je jedan od komentara.
‘Izvisili smo’

“Braćo i sestre moji dragi, pa što vam je. Je li itko od vas završio osnovnu školu. Godinu i pol dana imamo eure, a vi i dalje niste smislili kako doći do nekog smislenog izračuna”, “Zato i trošim previše”, “Nije ništa u kunama jer kuna više nema”, pisali su građani.

Ako još niste zamijenili sve kune u eure: HNB ima važnu obavijest za građane

Što se tiče komentara koji je najbolje opisao stanje nakon ulaska u eurozonu, to je u nekoliko riječi najbolje složio jedan Zagrepčanin: “Sve je poskupilo do tri puta, a plaće ostale iste. Izvisili smo”.

Na pitanje kako preračunavati eure u kune, još je početkom 2023. godine profesor Zvonimir Galić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu građanima savjetovao da iznos u eurima množe s 10 da bi građani stekli dojam koliko ono što želite kupiti košta u kunama. Iako množenje s 10 nije skroz precizno, građani tako mogu dobiti grub osjećaj koliko nešto vrijedi, a u izračun je grubo ukalkulirana inflacija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.